Вівторок, 14 липня 2020 року № 52 (19800)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19800/print.php?n=46079

Обережно: гельмінтоз

Оксана ЛУКАШЕВИЧ, паразитолог.

Літо — це сезон свіжих овочів, фруктів, пікніків, веселих ігор із домашніми улюбленцями просто неба, робіт у саду і на городі. Але це ще й час, коли значно підвищується небезпека заразитися гельмінтами.

У СВІТІ зареєстровано близько 250 видів гельмінтів, які паразитують у людей, в Україні поширено близько 30 із них, інші зустрічаються рідко.

Кишкові гельмінтози посідають третє місце у світі серед інфекційних хвороб. Гельмінтами вражено 25 відсотків населення земної кулі. Майже 100 мільйонів дітей на Землі мають затримку в рості та інші негаразди саме через них.

За даними Європейського бюро ВООЗ, в Європі кожен третій мешканець уражений щонайменше одним із видів гельмінтів. В Україні щороку реєструють понад мільйон випадків зараження паразитами. Протягом життя практично кожна людина не уникає цього захворювання, яке відбувається при вживанні овочів, зелені, фруктів і забруднених ґрунтом ягід. Найчастіше це збігається з періодом дозрівання полуниць, для підживлення яких можуть використовувати нечистоти з вигрібних туалетів.

Загалом гельмінти здатні потрапити і під час вживання недостатньо проварених чи просмажених м’яса або риби, де якраз і трапляються личинки деяких видів паразитів. Класичним прикладом інфікування є недотримання базових правил особистої гігієни: синдром брудних рук.

Симптоматика геогельмінтозів різна. За аскаридозу і токсокарозу є міграційна стадія кров’яним руслом, яка характеризується алергійними виявами, шкірними висипаннями, кашлем.

Перебуваючи в кишківнику, гельмінти (аскариди, волосоголовець, стронгілоїди) виділяють продукти своєї життєдіяльності, які, всмоктуючись у кров, спричиняють швидку стомлюваність, запаморочення, нудоту, блювоту, слинотечу, біль у животі, метеоризм, закрепи, порушення апетиту. Коли паразитує велика кількість аскарид, може виникнути кишкова непрохідність. У разі інтенсивної інвазії волосоголовцями в крові знижується кількість еритроцитів, розвивається анемія.

Глисти не лише «об’їдають» господаря, вони ще й зумовлюють порушення імунітету — це слід особливо пам’ятати зараз, під час пандемії СОVID-19.

Захиститися від зараження яйцями чи личинками гельмінтів можна, дотримуючись елементарних правил гігієни:

— овочі, фрукти, ягоди, зелень перед уживанням слід ретельно мити під проточною водою, обливати гарячою водою (60—70 градусів);

— мити руки перед їдою, після гри в пісочницях, відвідування місць загального користування і спілкування з домашніми тваринами;

— рибу й м’ясо піддавати належній термічній обробці;

— знищувати мух (вони можуть переносити яйця гельмінтів);

— не пити сирої води зі ставків, річок та інших водойм, у разі потреби її слід попередньо прокип’ятити;

— власникам надвірних убиралень не використовувати свіжі фекалії як добриво (вміст туалетів допустимо застосовувати для добрива тільки після його компостування протягом 5—12 місяців або витримування в закритій вигрібній ямі протягом двох років).

Також варто:

— ретельно обстежуватися в разі тривалих порушень травлення й апетиту, втрати ваги тіла;

— періодично обстежувати дітей дошкільного і молодшого шкільного віку.

При виявленні будь-яких симптомів, що можуть свідчити про наявність паразитів, слід обов’язково звернутися до свого сімейного лікаря.