Вівторок, 14 липня 2020 року № 52 (19800)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19800/print.php?n=46077

Нудота та її причини

Максим КУРАШІВСЬКИЙ, терапевт.

Одним із симптомів багатьох захворювань є нудота. Але іноді вона з’являється, здавалося б, без причини: і не їли нічого підозрілого, і з кишково-шлунковим трактом усе нібито гаразд. Чому ж тоді нудить?

У СПЕКУ найчастішою причиною нудоти може бути зневоднення. Ви дуже пітнієте, тож, якщо не поповнювати організм рідиною, може виникнути її нестача. Часто у такому разі вона супроводжується сухістю в роті, хоча при цьому спраги як такої може й не бути. Стан нормалізується за кілька хвилин після випитої склянки води.

Це може бути й ознакою перегрівання, сонячного удару. Тож якщо ви перебували під сонцем без головного убору, слід перейти до прохолодного приміщення і відпочити. Як правило, неприємні симптоми зникають за кілька годин. Якщо ж, навпаки, стан погіршується, з’являються слабкість, запаморочення, головний біль — потрібно терміново звернутися по медичну допомогу.

Нудити може від захворювань внутрішнього вуха. На це вкажуть, зокрема, труднощі з орієнтацією в просторі. У цьому разі допоможе отоларинголог — самотужки впоратися з такою симптоматикою не вдасться.

Якщо ж нудота супроводжується слабкістю в ногах і запамороченням, це може свідчити про зниження артеріального тиску. Можна випити кави або води, з’їсти щось солоне: це допоможе підвищити тиск і нормалізувати стан. Якщо тиск падає часто, треба звернутися до лікаря, щоб з’ясувати причину.