Вівторок, 14 липня 2020 року № 52 (19800)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19800/print.php?n=46075

Щоб не сталося біди

Ольга ЧУДІНОВА, інфекціоніст.

Ви зрізали в саду троянди і вкололися. Чи травмувалися до крові, працюючи на городі. Ет, яка дрібниця — промию ранку перекисом водню і досить, саме загоїться, думаємо собі. Тим часом медики повсякчас наголошують: пік захворювань на правець припадає саме на літо, коли люди активно працюють на землі.

ЧОМУ правець вважається найнебезпечнішою літньою недугою? Як від нього захиститися? Правець — це гостра інфекційна хвороба, збудником якої є анаеробний мікроб, що у ґрунті утворює спори і може проникнути в організм людини через дрібні, а частіше саме колоті рани. А ще — при укусах диких і свійських тварин, побутових травмах.

Перші симптоми захворювання — головний біль, утома, дратівливість, пітливість, біль і посмикування м’язів довкола рани. Специфічним характерним симптомом правця є тризм — тонічне напруження жувальних м’язів, унаслідок чого хворий не може відкрити рота. Далі з’являється тонічне напруження м’язів шиї, спини, живота... Температура тіла різко підвищується.

Збудник, активно розмножуючись в організмі, починає виробляти правцевий екзотоксин — одну з найсильніших бактеріальних отрут. Вона вражає нервову систему людини, у важких випадках призводить до паралічу органів дихання і серця, а відтак і смерті. Найтяжча — блискавична форма правця, для якої характерні судоми всіх м’язів, що йдуть одні за одними. Затим настають параліч серця, задуха. Смертність при правці становить 15—30 відсотків.

Чи допомагають на цьому етапі ліки? На жаль, не завжди, адже специфічних ліків, ефективних при розвиненій формі хвороби, немає. Важливо вчасно звернутися по допомогу. Щойно є підозра на зараження, не обійтися без введення імунних препаратів. Для екстреної імунопрофілактики правця застосовують протиправцеву сироватку, протиправцевий людський імуноглобулін і адсорбований правцевий анатоксин.

У дитинстві більшість із нас вакцинують від правця. Чому це не захищає від недуги? Якщо минуло менш як три роки, небезпеки немає. А якщо більше — то загроза є. Раджу батькам завжди мати картку щеплень дитини (якщо не оригінал, то її копію, особливо в період канікул), щоб дізнатися, коли востаннє дитину щепили проти правця. А дорослим рекомендовано щепитися раз на 10 років.

Які ж методи профілактики хвороби, крім щеплення, ефективні? Необхідно берегтися навіть від найменших травм. Якщо ви злегка накололи стопу чи палець і рана контактувала з ґрунтом, варто проконсультуватися із сімейним лікарем.