П’ятниця, 10 липня 2020 року № 51 (19799)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19799/print.php?n=46009

Дослівно

Зоя Казанжі, журналістка, громадська діячка.

Якщо ми вважаємо, що ОРДЛО — це територія України і Крим — теж Україна, то, звісно, громадяни України повинні мати змогу вступати до українських вишів.

Але ЗНО і відмова від жодних преференцій або пільг для абітурієнтів —  правильний крок, який долає тривалі в часі корупційні оборудки в системі вищої освіти. Це одна з небагатьох реформ, яка справді дає змогу конкурувати знанням. Не грошам, не зв’язкам, не пільгам.

Моя позиція однозначна — всі громадяни України можуть вступати до вітчизняних вишів, однак на загальних умовах, після складання ЗНО. До якого мають готуватися всі, зокрема і в ОРДЛО. А ось після вступу, за умови гарного навчання, варто платити достойні стипендії, надавати можливість дешевих кредитів саме на забезпечення організації навчального процесу та проживання.

Ну, і не варто забувати, що абітурієнти — це не тільки діти 17-18 років. У нас нема обмежень за віком. Тобто теоретично будь-який бойовик з «ДНР» і «ЛНР» може легко стати студентом. А чому ні? Є ж квота — п’ять відсотків у будь-який вищий заклад. Хоч у військову академію, якщо сєпарське серце туди забажає. Думали про це ті, хто проголосував за зміни до закону про вищу освіту?

Може, все-таки варто вмикати державний мозок? І збільшувати, наприклад, бюджетні місця у вишах, а не перетворювати все на нездарно-корупційно-пільговий заміс, збурюючи та роз’єднуючи суспільство?