Архів
П’ятниця,
10 липня 2020 року

№ 51 (19799)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Соняшник

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО.
Малював Олексій КОХАН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Відповідає «Соняшник»

Чому кавун усередині червоний

Запитання цілком слушне, адже у диких предків нашого «одомашненого» кавуна — велетенської за розміром ягоди (а кавун, за визначенням ботаніків, — це саме ягода, аж ніяк не баштанний овоч, як, приміром, гарбуз) — м’якоть не червона, а біла, жовтувата або ледь-ледь рожевувата. Саме такі дикі плоди завбільшки з тенісний м’ячик і донині у великій кількості виростають на просторах Південної Африки, яка вважається батьківщиною кавуна. У пустелях Наміб і Калахарі ця рослина займає велетенські площі і є кормом для тварин.

Як культурну рослину кавун почали вирощувати ще понад чотири тисячі років тому. Ймовірно, для стародавніх баштанників плоди з рожевуватою м’якоттю мали вигляд привабливіший, тож вони зайнялися їхньою цілеспрямованою селекцією. Червоний колір серцевини забезпечується високим умістом у ній так званих каротиноїдних червоних пігментів, передовсім лікопену. А позаяк накопичення лікопену і цукру в кавуні відбувається одночасно, то й колір м’якоті став ще й зручним індикатором його стиглості.

Щоправда, вже в наші дні селекціонери вивели понад тисячу нових видів кавунів. Окрім звичних українцям смугастих плодів із червоною м’якоттю, вже є кавуни з м’якоттю і бузково-малинового, і жовтого, і яскраво-помаранчевого, і білого кольорів, є взагалі без насіння і навіть із чорною їстівною шкіркою. Останні вирощені в Японії і наразі найдорожчі. За один чорний кавун завбільшки з футбольний м’яч доведеться викласти близько 250 доларів (6,6 тисячі гривень на наші гроші). Вигадливі фермери вже почали вирощувати і квадратні, бо така форма найзручніша для зберігання у холодильнику… І всі ці кавуни — солодкі соковиті ягоди, які сьогодні смакують народам усього світу.

Версія для друку          До списку статтей

Загадки

У садку у вологому затінку теремок повільно повзе, власник одноногий і рогатий на собі його везе.

* * *

У небі вогняна стріла пролітає, та ніхто у світі її не впіймає.

 

Перевір свою увагу

Знайди 10 розбіжностей між малюнками

 

Ребус

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове