Вівторок, 7 липня 2020 року № 50 (19798)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19798/print.php?n=45993

  • На зв’язку — Донеччина

Безробіття наступає

Галина ВЕРНИГОРА.

З УСЬОГО населення краю людей працездатного віку (від 18 до 60 років) налічується 2,2 мільйона. Карантин негативно позначився на рівні безробіття в області, де й без того він був вищий, ніж пересічно по країні (14,9% проти загальноукраїнського показника 8,9%: вважаймо, ледь не кожний донеччанин соціально найактивнішого віку безробітний). У центрах зайнятості зареєстровано 120 тисяч охочих працевлаштуватись. Утім, як зазначають експерти, насправді безробітних щонайменше втроє більше, адже чимало співвітчизників роками потерпають без роботи, вимушені побиватись удома непевними підробітками або ж уже виїхали кудись на заробітки.

Мирні жертви російських агресорів

УНАСЛІДОК воєнних дій на території регіону, де органи державної влади в повному обсязі здійснюють свої повноваження, загинули 28 дітей. Іще 85 неповнолітніх зазнали тяжких поранень, сімом із яких знадобилося протезування кінцівок. За даними служби у справах дітей ОДА, на сьогодні під наглядом лікарів перебувають 47 таких дітей, іще 21 із родиною виїхала за межі області.

Загалом нині у краю проживає 300 162 неповнолітні. 17 416 із них наданий статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів.

Нарощують випуск сталі

ЗАВОД «Електросталь», що у місті Курахове Мар’їнського району, потроху виходить із глибокої кризи. Впродовж трьох останніх місяців поспіль підприємство нарощує випуск своєї продукції. Лише у травні тут було вироблено вісім тисяч тонн квадратних заготовок.

Електросталеплавильний завод введено в експлуатацію 2008 року. Обсяг інвестицій у його будівництво становив 80 млн доларів. Проте торік «Електросталь» неодноразово місяцями простоювала, потім працювала на третину потужності. Причина хронічних простоїв — зростання цін на брухт чорних металів, що зробило невигідним виробництво металопродукції.

Демографічні перекоси

У СЕЛАХ і селищах Донеччини нині проживає трохи більш як 380 тисяч чоловік, це лише 9% усього населення. Решта перебралась у міста. Загалом же в регіоні проживають 4,1 мільйона осіб, повідомило Управління статистики області.

Водночас на кожну тисячу жінок доводиться тільки 833 чоловіки. Процентне співвідношення 54,6:45,4 на користь представниць слабкої статі. А тим часом у краї хлопчиків народжується більше, ніж дівчаток. Проте рівень смертності чоловіків вищий у всіх вікових групах. Унаслідок чого вже серед донеччан пенсійного віку на тисячу жінок припадає всього 544 чоловіки.

Буде новий стадіон

У ВОЛНОВАСІ коштом обласного і районного бюджетів споруджують стадіон. Реалізація проєкту поруч із загальноосвітньою школою №3 передбачає будівництво футбольного поля зі штучним покриттям 90х60 метрів, бігових доріжок, установку трибуни для глядачів на три сотні місць, облаштування роздягалень, душових, санвузлів, зовнішнього освітлення і паркування.

В ОДА уточнили, що нині на місці будівництва стадіону вже завершено земляні роботи (сплановано ділянки під бігові доріжки, основу футбольного поля і трибуни), обладнано роздягальні (зроблено покрівлю, утеплення фасадів, розводку комунікацій), проводяться роботи із влаштування щебеневої основи під укладку штучного покриття. Термін завершення робіт — вересень-жовтень 2020 року.

Причина потопу — поліетиленові пакети

НАПРИКІНЦІ червня Маріуполь накрило дощами. Зливові каналізації вийшли з берегів, що буквально паралізувало роботу міста. Стали дошукуватись причини, що могло так засмітити підземні каналізаційні мережі. З’ясувалося, що це… звичайні одноразові поліетиленові пакети, які два десятки років забивали зливові каналізації. Вони не розкладаються, а з моменту прокладання водовідводних мереж ніхто їх не чистив. До речі, в Європі використовують спеціальних роботів, яких запускають у пазухи зливнівки і вони подрібнюють купу накопиченого сміття…

Дивний спалах

ОСТАННІМ часом Слов’янськ б’є рекорди в регіоні за кількістю зареєстрованих заражень коронавірусом. Як повідомив голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко, всього в місті з майже 110-тисячним населенням виявили 291 випадок захворювання, тоді як по області — 597. При цьому тут ще й спостерігається стала тенденція масового зараження на коронавірус жінок. Так, із 24 зафіксованих упродовж останньої доби нових випадків захворювання 23 жінки. А за попередню добу коронавірус виявили у 62 жінок і п’яти чоловіків, а ще раніше у місті підтвердили хворобу у 39 осіб, і всі вони жінки.

Лікарі недарма страйкують

СЕРЕДНЯ номінальна заробітна плата в регіоні зменшилася до 11,8 тисячі гривень, що порівняно з травнем менше на 5%, повідомило Головне управління статистики в області. Щоправда, цей показник все одно на 12,5% перевищує середній по Україні (10542 гривні). Загалом Донеччина посіла друге місце по країні (найвищий рівень оплати праці у столиці — 15191 гривня, найнижчий — у Чернівецькій області, де він становив 7921 гривню).

Тим часом у краї за рівнем середнього заробітку найбільш високооплачуваними є металурги, які за працю пересічно отримують 18 тисяч гривень на місяць, шахтарі (15 тисяч), робітники підприємств хімпромисловості, сфери держуправління (14 тисяч), підприємств із виробництва, постачання і розподілу електроенергії та газу, торгівлі (12 тисяч гривень), а також банкіри, страховики, будівельники і транспортники, які щомісяця заробляють понад 11 тисяч. У сільському господарстві працівники пересічно мають 9070 гривень, у сфері освіти — 8806 гривень… Найнижчий середній рівень оплати праці наразі у системі охорони здоров’я і надання соціальної допомоги — 7261 гривня.

Є й така поліція — туристична

У КУРОРТНИХ зонах селища Щурове і села Брусівка Лиманського району взялася до цілодобового патрулювання туристична поліція. «Кількість туристів зростає, тому з метою забезпечення спокою громадян, профілактики порушення громадського порядку і дотримання ними карантинних вимог було вирішено збільшити кількість патрульних нарядів, щоб безперервно нести службу у курортній зоні. Поліцейські посилюють маршрути патрулювання особливо у час пік — вечірньої та нічної пори доби. Туристична поліція нестиме службу до завершення курортного сезону», — повідомила прес-служба Лиманського відділення поліції.