П’ятниця, 3 липня 2020 року № 49 (19797)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19797/print.php?n=45952

  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Смородина — джерело вітамінів

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

ЧОРНА смородина вважається джерелом корисних речовин і вітамінів. У її ягодах містяться вітаміни C, В1, В2, В6, В9, D, Е, К, РР, А, пектини, каротиноїди, цукор, органічна і фосфорна кислоти, дубильні речовини, ефірне масло, солі фосфору, заліза і калію.

Листя чорної смородини, крім вітаміну С, багате на фітонциди, магній, марганець, срібло, мідь, свинець, сірку, ефірну олію. Воно має вітаміну С більше, ніж ягоди. Завдяки цьому і застосовується як тонізуючий, антисептичний, протизапальний, протиревматичний, сечогінний і очищувальний засіб. Його використовують при серцево-судинних захворюваннях, гастритах і подагрі. У лікувальних цілях настої з нього зазвичай вживають для виведення з організму надлишку пуринової і сечової кислот, а також як м’який проносний, потогінний засіб, при порушенні обміну речовин і кровотечах.

Народна медицина рекомендує відвари з листя, бруньок і гілок чорної смородини для лікування дерматитів, ексудативного діатезу і хвороб очей. За давніх часів саме листям чорної смородини лікували золотуху (діатез) у дітей.

Завдяки вмісту великої кількості вітамінів та інших корисних речовин вона відома як полівітамінний засіб для зміцнення імунної системи організму. З давніх-давен вживання плодів із цієї цілющої рослини допомагало відновлювати кровообіг, оберігало від різних хвороб серцево-судинної системи, рятувало при недокрів’ї та кровотечі ясен. Ягоди з цукром корисні для профілактики атеросклерозу, сприяють зниженню артеріального тиску при гіпертонічній хворобі. Чорна смородина має здатність запобігати появі ракових захворювань і діабету. Саме через ці важливі властивості її часто додають до переліку продуктів функ­ціонального харчування, призначених для зміцнення й оздоровлення організму при різних захворюваннях.

Сік, сироп, компоти, повидло з цих ягід — чудові природні засоби для лікування гострих респіраторних захворювань, бронхіту і запалення легень. Смородина здатна також боротися з вірусами грипу А і В. Вона допомагає вилікувати ангіну і фарингіт. Рекомендують полоскати горло соком ягід, розведеним водою.

Такими чудодійними властивостями смородина володіє завдяки високому вмісту вітаміну С та антоціанідинів. Недарма у народі кажуть: «Любиш смородину — люби й оскомину!». Саме цим досягається потужний противірусний ефект при лікуванні застуди, грипу, ангіни.

При нежитю, кашлі рекомендується щоденно вживати 1-2 склянки чаю зі смородиною — він є чудовим потогінним засобом, зміцнює імунітет і знищує вірус грипу. Проти кашлю також добре допомагає сік чорної смородини з медом чи цукром.

За вмістом вітаміну С (учетверо вищим, ніж у апельсинах) чорна смородина посідає друге місце після шипшини. Щоб забезпечити організм добовою нормою аскорбінової кислоти, достатньо щодня з’їдати 20 ягід. А 50 грамів містять тижневий запас вітаміну Р. Регулярне споживання цих ягід підтримує еластичність судин, що особливо важливо при гіпертонії.

Завдяки високому вмісту фолієвої кислоти чорна смородина допомагає зменшити вплив радіації на організм людини, а також сприяє виведенню токсинів і важких металів ртуті, кобальту, свинцю, олова.

Для цього фітотерапевти рекомендують приймати 0,5 склянки відвару сушених плодів смородини: залийте 20 г ягід склянкою окропу, варіть 15 хвилин, процідіть і відіжміть ягоди, доведіть об’єм відвару перевареною водою до однієї склянки.

Смородина має унікальні властивості і захищає організм людини від хвороботворних бактерій завдяки вмісту ефірних олій і фітонцидів, які характеризуються антибактеріальною дією. Отримали подряпину під час роботи у саду? Не біда, прикладіть до ранки листочок смородини, і дезінфекція травмованої ділянки вам забезпечена.

Фітонциди чорної смородини надзвичайно корисні у боротьбі із золотистим стафілококом, збудниками дифтерії, дизентерії та іншими мікроскопічними грибами. Настій із ягід удесятеро збільшує активність протимікробних антибіотиків (пеніциліну, тетрацикліну, біоміцину). Сік із плодів цієї рослини допомагає відновленню організму після операції.

Смородина справляє позитивний вплив на здоров’я і діяльність шлунково-кишкового тракту. Пектин і дубильні речовини, які містить ягода, покращують перистальтику кишківника, пригнічують процес бродіння і сприяють виведенню з організму токсинів і шлаків.

Свіжий сік із ягід смородини вживають при діареї (особливо у дітей), виразці чи запаленні слизової оболонки шлунка і дванадцятипалої кишки, при гастриті з пониженою кислотністю, порушеннях обміну речовин, хворобах печінки і нирок, а також при високому вмісті сечової кислоти.

Із давніх часів у народній медицині смородину застосовували для поліпшення розумових здібностей і мислення, особливо у людей похилого віку. Сучасні дослідження підтвердили ефективність її вживання. Американські вчені довели, що чорна смородина містить велику кількість антоціанідинів, які, своєю чергою, можуть відновлювати зв’язок між нейронами головного мозку. Таку її властивість слід обов’язково враховувати студентам і школярам перед іспитами.

Великою популярністю користуються ягоди чорної смородини серед охочих зменшити вагу. Завдяки здатності спалювати калорії вона стає незамінною в раціоні при схудненні. Споживання плодів цієї рослини призводить до зменшення апетиту, внаслідок чого вага тіла знижується без втрати енергії.

А ще смородина широко застосовується в кулінарії: з неї готують джеми, варення, морси, компоти, киселі, желе, десерти, вино, соуси, додають у випічку і використовують у маринадах до м’яса й риби.

Важливо, що її корисні властивості зберігаються навіть після переробки чи консервування.

Увага! Протипоказання. Від споживання чорної смородини варто відмовитися людям із підвищеною кислотністю шлунка, а також виразкою, гастритом, гепатитом. Хворим на тромбофлебіт і тромбоз вона протипоказана через високий уміст вітаміну К і фенольних сполук. Через що може прискоритися згортання крові.