П’ятниця, 26 червня 2020 року № 47 (19795)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19795/print.php?n=45891

  • Скарби рідного краю

Не та Рив’єра, проте...

Зенон МИХЛИК.

Тернопільська область.

Рік тому туристичний портал ua.igotoworld склав список 20 найкрасивіших міст України. До нього увійшли три на Тернопільщині: Заліщики, Кременець і Бережани.

ЗОКРЕМА, Заліщики привабили своїм розташуванням — своєрідний півострів на Дністрі з м’яким середземноморським кліматом. Іще століття тому тут буквально кипіло курортне життя, місто навіть називали Галицькою Рив’єрою. Із Варшави сюди можна було дістатися залізницею (курсувала швидкісна «люкс-торпеда»), тож поніжитися на облаштованих із комфортом місцевих пляжах щоліта з’їжджалося панство з різних куточків колишньої Речі Посполитої. Переказують, що відпочивати тут вважалося не менш престижним, аніж на Французькій Рив’єрі на Лазуровому березі Середземного моря. Гостей приймали санаторії, пансіонати, готелі, персональні вілли. Статки їхніх власників суттєво поповнювалися кожного сезону, відповідно збільшувалися доходи од податків до бюджету міста, яке свого часу навіть удостоїлося Магдебурзького права.

Та цю ідилію зруйнувала Друга світова війна. Коли ж завершилася, людям, звісно, думалось не про відновлення славетних колись пляжів. Од запустіння вони почали вкриватися чагарниками (а в 1930-х минулого століття, розповідають, там збиралися посадити і пальми). Пізніше трапилася велика повінь, і Дністер замулив їх майже до невпізнання.

Так, пляжі знищені, та й від колишніх пансіонатів хіба що спогади зосталися, однак кліматичні умови, по суті, не змінилися, часто доводилося вислуховувати основну аргументацію на користь відродження минулої курортної слави придністровського міста.

— Можна ще довго над цим розмірковувати, але краще потроху вже щось робити, — каже голова міста Алла Квач. — Звісно, повернути престиж Заліщиків у колишньому масштабі навряд чи можливо, проте… Нині працюємо над тим, щоб повернути із забуття відомі пляжі — Тінистий і Сонячний, надати їм належного вигляду. Відомо, що за Польщі відпочивальники зупинялися не тільки у пансіонатах і готелях, а й у приватних садибах, тож, зокрема, посилено розвиваємо зелений туризм. Навіть для мешканців міста спеціально організували лекторій, аби долучити їх до перспективної, на наш погляд, справи. На жаль, ці плани дещо порушив карантин…

Зокрема, шкодує Алла Василівна, що не вдалося провести запланований на кінець травня великий сплав Дністром. У ньому збиралися взяти участь понад 500 ентузіастів із різних областей України, тож такий масовий захід міг стати національним рекордом. Задля цього вже облаштували Тінистий пляж, звідки, передбачалося, мали стартувати вниз за течією до давнього села Городок (колись там зупинялися купці, пливучи з Чорного моря до Галича): підвели воду, підготували місця для приготування барбекю, поставили душові кабінки.. Але завадив коронавірус.

Також через підступну пандемію (вперше на Тернопільщині вона заявила про себе в Заліщиках) бюджет міста на початок травня, тобто за неповні два місяці, уже недорахувався 535 тисяч гривень. Причина — помітно обміліли джерела оподаткування. А значну частину цих коштів міська влада передбачала використати на покращання стану вулиць…

Утім, карантин не перешкода для комунальників, щоб продовжувати озеленення парків і скверів. Зокрема, там уже поселилися саджанці самшиту, ялівцю козацького, туї колоновидної і кулястої, форзиції, які безплатно передав місту колектив Заліщицького лісництва ДП «Чортківське лісове господарство». Невдовзі розквітнуть троянди, подаровані квітникаркою Іванною Чорнобай із села Бедриківці, пішли у ріст молоді деревця декоративних персиків — подарунок од садівників-благодійників Михайла і Світлани Собчишиних із Лисівців.