П’ятниця, 26 червня 2020 року № 47 (19795)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19795/print.php?n=45887

  • На зв’язку — Черкащина

Було б бажання — можливості є

Галина ВЕРНИГОРА.

ЦИМИ днями Черкаська медична академія випускає 537 кваліфікованих медпрацівників. Як повідомила ректорка Інна Губенко, всі вони будуть забезпечені роботою, адже в регіоні є попит на дипломованих медиків.

Хочеться сподіватись, із нинішньої випускної подачі медакадемії і Мліївська ОТГ, що у Городищівському районі, також дочекається свого лікаря, якому обіцяють 17 тисяч гривень зар-платні. За словами голови громади Василя Микитенка, умовами для працевлаштування є бажання працювати у селі і сертифікат сімейного лікаря. Вік і стать значення не мають. Медик, який зацікавиться пропозицією, працюватиме три дні у селі Старосілля і два — у Млієві. Між селами пересуватиметься на службовому автомобілі з надійним і досвідченим водієм Василем Клименком. Таких машин для амбулаторій громади купили дві. Водночас голова Мліївської громади зазначив, що для головного лікаря будинок уже купили, у планах придбати і для сімейного.

Паркувальний інспектор уже на чатах

ЗОЛОТОНОША — місто з 28-тисячним населенням. Базарними днями сюди з’їжджаються люди з трьох районів. Хоч і є майданчик для паркування, проте багато хто своїх «залізних коней» припинає у недозволеному місці — на тротуарі, одразу за перехрестям, навіть на зеленій зоні. Щоби навести лад із паркуванням, на базі відділу муніципальної інспекції міськради створили спеціальний підрозділ. Його інспектори стали помічниками поліції та працюють спільно з патрульними. Для початку перед ними стоїть завдання проводити із земляками виховні бесіди — навчати їх культурі паркування.

Як наголосив завідувач сектору інспекції із паркування Олександр Городинець, першого ж дня чергування інспектори роздали порушникам 400 попереджень. Новація вже має широкий резонанс. Та чи вдасться підвищити культуру паркування, чи все-таки переможе егоїстична ментальність, покаже час. А тим часом паркувальним почином золотонісців уже зацікавились в інших районах і навіть областях.

Громадська екологічна толока

АКТИВІСТИ Балаклеївської об’єднаної територіальної громади заповзялися організовувати серед земляків толоки з упорядкування місцевих ставків. Зокрема, цього року гуртом підсипали дамбу між ставками, зарибнили їх, викосили береги, прибрали звідти все сміття і облаштували пляжні зони відпочинку. А ще взялися охороняти водні плеса від заїжджих браконьєрів. Для чого коштом ОТГ придбали човна і чотири рації.

— Жителі сіл громади підготували колективне звернення до сільської ради з вимогою надати вже впорядкованим озерам статус рибогосподарських водойм загального користування. Щоб захистити їх надалі від зазіхань орендарів, які час од часу накидають оком на громадське надбання, — поділився планами один із активістів Олександр Денщиков.

Нова цінова політика

НЕВДОВЗІ стартує вступна кампанія до закладів вищої освіти. Скільки коштуватиме навчання в черкаських університетах? Із цього року, як відомо, у погоні за студентами вони вже не мають права демпінгувати, занижуючи вартість контрактного навчання за рахунок того, що держава доплачувала-компенсувала їм за бюджетників значно більші суми.

Відтак вартість контракту в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького становитиме 14,4 тис. грн за рік. Це розцінки на молодшого бакалавра. Бакалавр коштуватиме 16 тис., а магістр — більш як 20,7 тисячі. Що ж стосується Черкаського державного технологічного університету, то тут ціни трохи нижчі. Молодший бакалавр і бакалавр оцінюються 13,8 тис. та 15,3 тис. грн відповідно. Вивчитись на магістра потягне на 19,9 тисячі грн на рік.

До Суботова хіба що на гелікоптері

СУБОТІВ — козацька столиця часів Богдана Хмельницького — може залишитися без туристів. Сталося так, що вони не зможуть побачити славетних пейзажів Чигиринщини. Ні, навіть не через карантин. Турагентства відмовляються везти туди людей бездоріжжям. Адже автошляхи, що ведуть сюди, не ремонтуються вже понад 13 років і перетворилися для водіїв на справжні тортури. Місцеві мешканці пишуть скарги і вдавалися до перекриття доріг, та все марно.

Днями ж краяни знову вийшли на акцію протесту із вимогою від місцевої влади негайно відремонтувати дорогу. «Далі терпіти ніяк, за ремонт ходової доводиться щороку віддавати від п’яти до 10 тисяч, хоча ми платимо усі податки», — обурюється Віталій Довгий, мешканець Суботова. Районна влада про проблему знає, але допомогти грішми не може. Дорога не їхня. «Вона має ремонтуватися виключно державним коштом», — заявив голова Чигиринської РДА Сергій Чередніченко. У службі автомобільних доріг обіцяють ремонт наступного року. Тож поки що до Суботова туристи зможуть потрапити хіба що на гелікоптері.

Родина для сироти

В КРАЇ розвивають сталі форми виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Як поінформували в ОДА, на Черкащині є 113 прийомних родин, із яких п’ять створено цього року. Найбільше таких у Кам’янському (15) і Христинівському (9) районах, Черкасах (8), місті Сміла, Корсунь-Шевченківському і Черкаському районах — по 7, у Золотоноші, Шполянській ОТГ — по 6 і в Золотоніському районі — 5.

Крім того, в регіоні працюють 47 дитбудинків сімейного типу, де виховуються 600 дітлахів. Найбільше їх зареєстровано у Черкасах — 10, Золотоніському районі — 6, у Золотоноші, Жашківському і Катеринопільському районах — по 3.

Шануючи традиції

УЧАСНИКИ бойових дій на Сході України з волонтерами взялися за створення унікального закладу дозвілля, оздоровлення і відпочинку для юнацтва. Новий дитячий табір із християнсько-патріотичним ухилом невдовзі з’явиться на хуторі Ярки в околиці міста Золотоноша. Його основна спеціалізація — спортивне, вишкільне і просвітницьке виховання молоді у дусі традицій предків. Справжньою родзинкою стануть кінні прогулянки і відповідне навчання щодо поводження з тваринами. «Таборуватимуть передовсім дітей із малозабезпечених родин, а також малечу українських добровольців і загиблих воїнів. Місце для цього теж вибрано не випадково. Адже ми зважили на козацьку історичну спадщину земель довкола Золотоноші», — прокоментував ситуацію організатор дитячого табору Станіслав Піскун.