П’ятниця, 26 червня 2020 року № 47 (19795)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19795/print.php?n=45877

  • Стихія

Вода наробила біди

Зенон МИХЛИК.

У Карпатському регіоні тривалі й інтенсивні дощі завдали шкоди, яка, за попередніми оцінками, перевищує збитки од липневої повені 2008 року, що вважалася найбільшою в історії Західної України за останні 60 років. Люди виявилися безсилими супроти стихії.

МИНУЛОЇ п’ятниці наша газета розповіла, як самовіддано боронили своє село від розбурханого Черемошу мешканці Банилова Вижницького району — цілу ніч укріплювали захисну дамбу. Проте згодом ця захисна споруда не витримала натиску ріки і вода ринула до найближчих садиб. Люди мусили спішно їх покинути.

Майже на сім метрів од нульового рівня піднявся Прут. Найбільш критична ситуація склалась у Маршинцях, Ванчиківцях, Тарасівці та в райцентрі Новоселиця. Пішов під воду міст, що з’єднує Новоселицький і Герцаївський райони. Тимчасовими притулками для евакуйованих мешканців стали будинки культури, школи і готелі.

Підтопив Прут і частину Чернівців. Зокрема, добрався до відомого Калинівського ринку, змусивши підприємців терміново перемістити товар у безпечніші місця. Та найбільша проблема міста — паводок знищив Прутський водозабір, водонасосну станцію в селі Біла. Для відновлення потрібно два місяці, впродовж цього часу Чернівці будуть живитися лише дністровською водою.

Загалом на Буковині підтоплено населені пункти у семи районах — Вижницькому, Путильському, Кіцманському, Новоселицькому, Глибоцькому, Сторожинецькому та Герцаївському.

А на Закарпатті вже підрахували попередню вартість інфраструктурних збитків од стихії — щонайменше в 125 мільйонів гривень обійдеться відновлення зруйнованих доріг, дамб, мостів…

Унаслідок ускладнення погодних умов, що супроводжувались сильними дощами, підтоплено будинки, сільгосп-угіддя у селах Старосамбірського, Жидачівського, Стрийського районів і в місті Моршин, повідомляє ГУ ДСНС у Львівській області.

Повенева хвиля захопила й Тернопільщину, підтопила деякі ділянки доріг міжнародного значення. Біля сіл Устя-Зелене та Лука Монастириського району Дністрові води перелились через дамбу, тому місцевих жителів частково відселили.

Найбільше ж від повені постраждала Івано-Франківська область: підтоплено понад 5 тисяч житлових будинків у 197 селах і містах, зруйновано 90 мостів — переважно в Косівському, Верховинському, Снятинському та Долинському районах.

Зокрема, через обвал дороги зруйнований головний водопровід у Яремчому. На залізничних перегонах Яремче — Микуличин та Микуличин — Ворохта паводок пошкодив єдину гілку колії, яка сполучає Івано-Франківськ із Закарпаттям. Поблизу Верховини зсув ґрунту забрав у безодню озеро, яке, до речі, утворилося в результаті повені 2008-го. В Галичі довелось екстрено евакуювати хворих — Дністер підтопив місцеву лікарню.

На жаль, не обійшлося без людських втрат. У Яблуниці Верховинського району з’їхав із розмитої дороги у Черемош автомобіль, в якому перебувало дві особи. Коли течія прибила машину ближче до берега, в ній виявили тіло пасажирки, а водія ще не знайшли. В іншому селі літня жінка, послизнувшись, упала в стрімкий потічок і втопилася…

У населені пункти, де через розмиті дороги люди тимчасово відрізані від цивілізації, гелікоптерами стали доставляти воду, хліб, інші харчові продукти і медикаменти. Посилено нагляд за санітарно-епідемічною обстановкою, аби не допустити спалахів інфекційних захворювань через забруднення колодязів. Там, де вже зійшла вода, почали встановлювати розміри шкоди.