Чому вода просто кипить, а молоко відразу збігає Тому що каструлю з молоком при сильному нагріванні переповнюють бульбашки газу, які не лопаються. Молоко містить воду. Але, крім цього, до його складу входить ще й чимало молекул особливої структури, як кажуть хіміки, — довгих полімерних молекул. Коли з поверхневих шарів молока випаровується вода (а це при його нагріванні відбувається передовсім), то ці молекули зчіплюються одна з одною, утворюючи на поверхні щільну плівку. Водночас на дні каструлі вже з’являються крихітні бульбашки — це виділяється розчинений у рідині газ. Коли бульбашки спливають, вони впираються в утворену на поверхні молока плівку. А відтак уже не можуть, як у звичайній воді, луснути і випустити пару. Із наближенням молока до точки кипіння число бульбашок зростає, вони утворюють піну, яка піднімає полімерну плівку. При цьому самі бульбашки в молоці достатньо міцні і не лопаються. Знизу їх підпирають нові, всі вони швидко переповнюють каструлю. Зрештою молоко стрімко «втікає» з каструлі… Розуміння природи цього явища дає змогу з ним боротися. Щоб молоко не «втекло», треба його постійно помішувати, не допускаючи, щоб на поверхні утворилась плівка. Найпростіше, якщо це робитимуть… самі бульбашки, що підніматимуться з дна каструлі. Треба лише, щоб вони спливали на поверхню вже тоді, коли збільшились. Тоді будь-яка плівка не зможе стати їм на заваді. А для цього достатньо покласти на дно каструлі перевернуте догори дном блюдечко. З-під нього спливатимуть крупніші бульбашки, і молоко кипітиме при цьому точнісінько так само, як і вода. |