Середа, 10 червня 2020 року № 42 (19790)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19790/print.php?n=45748

Правила підживлення дріжджами

ДРІЖДЖІ є одноклітинними грибами, потужним стимулятором ґрунтоутворення. Вони наділені величезною життєвою силою і добре пристосовуються до змін довкілля.

Дріжджі — унікальний продукт, що містить безліч біологічно активних речовин (амінокислот, фітогормонів, мінеральних компонентів — калію й азоту, органічного заліза, вітамінів групи B), високоефективне добриво. Дріжджі забезпечують природну переробку органіки, стимулюючи анаеробну ґрунтову мікрофлору (корисні бактерії). Простіше кажучи, дріжджі працюють, забезпечуючи пролонгований (подовжений у часі) комплексний ефект, і в цьому їхня головна відмінність від інших видів мінеральних добрив.

Дріжджові підживлення фактично вже витісняють новомодні синтетичні засоби, які пропонує хімічна промисловість, і цьому є пояснення.

Таке добриво підсилює витривалість рослин навіть у несприятливих умовах, за недостатнього освітлення (це передусім стосується розсади). Овочеві культури, й не тільки вони, швидше ростуть та інтенсивніше нарощують кореневу систему. Імунітет рослин міцнішає, а концентрація вітамінів і мікроелементів у плодах збільшується.

Використання дріжджового підживлення найкорисніше для огірків, томатів, кабачків і патисонів, а також квасолі, перцю.

Застосування дріжджів доцільне як у теплицях, так і у відкритому ґрунті.

Утім, неправильне внесення розчину може звести нанівець ваші зусилля. Тому важливо дотримуватись простих рекомендацій, а саме:

дріжджі «працюють» при певному температурному режимі, тому необхідно, щоб ґрунт був добре прогрітим, таким чином, це підживлення не можна робити в прохолодну або дощову погоду;

дріжджову суміш вносять у вологий попередньо политий ґрунт — саме це забезпечить більш глибоке проникнення діючих речовин;

розчин потрібно використовувати повністю, інакше дріжджі втратять активність;

підживлення неодмінно слід чергувати з унесенням калію у вигляді деревного попелу або стовченої яєчної шкаралупи;

у приготовлений розчин допустимо вводити інші мінеральні добрива;

не варто зловживати дріжджовими підживленнями: їх оптимальна кількість — не більше трьох разів за сезон.

У жодному разі не використовуйте в ролі закваски пиво і квас промислового виробництва, що містять хімічні барвники, спирти, консерванти і харчові добавки — підсилювачі смаку сумнівної якості.

Як основу можна взяти і сухі, й звичайні дріжджі. Поживну суміш також готують на основі хлібних сухарів, гущі квасу домашнього приготування, пшеничних зерен, свіжих або сушених шишок хмелю.

Універсальний рецепт підживлення — розведення живих дріжджів теплою водою в пропорції 1:10. Через кілька годин, коли активність дріжджів досягне максимуму, суміш розводять ще раз. Пропорція 1:5 добре підходить для болгарського перцю і більшості овочів.

Ще один спосіб: 100 г дріжджів розчиняють у 10 л води температурою 30—35О C. Для активації грибків необхідно додати трішки (близько 2 столових ложок) цукру. Час активації залежить від якості дріжджів і температури навколишнього середовища. Ємність із сумішшю можна вкутати або в безвітряний день виставити на відкрите сонце.

Через кілька годин на поверхні суміші утворюється піна — це бульбашки газу, які виділяють дріжджові гриби. Закваску розводять водою у пропорції 1:5. Для розсади томатів дуже корисно додати посічену свіжу кропиву і пару лопат просіяного деревного попелу.

Суміш підливають під кожен кущик, намагаючись використати її повністю.