Середа, 10 червня 2020 року № 42 (19790)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19790/print.php?n=45741

  • Отакої!

Ліки для сепаратистів

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Клянуть Україну, а рятуються від коронавірусу українськими ліками. Такий висновок напрошується після того, як стали відомі факти постачання з Харківщини ліків і захисних медичних засобів до терористичної організації «ДНР».

ЗА СЛОВАМИ представника органів безпеки Владислава Абдули, місцева мешканка організувала постачання продукції до тимчасово окупованих районів Донецької області на адресу структурних підрозділів фейкового «міністерства охорони здоров’я ДНР». Схема була така: зловмисниця отримувала замовлення від представників так званого МОЗ ДНР на необхідні їм медичні засоби і закуповувала їх в офіційних аптечних мережах та у контрафактних виробників на Харківщині. Затим переправляла все це на лінію розмежування під виглядом гуманітарної допомоги. Насамкінець лікарські засоби дрібними партіями кур’єри перевозили на тимчасово окуповані території.

Співробітники СБУ затримали зловмисницю у Харкові під час спроби відправки чергової партії медичної продукції. Правоохоронці вилучили лікарські засоби, захисні маски, медичні матеріали і засоби дезінфекції.

Про обсяги контрабандних ліків і дезінфекційних засобів не повідомляється. Свого часу мені доводилося цікавитись темою постачання продовольчих товарів на окуповані території. Найбільшим попитом там користуються українські сири. Їх туди переправляють цілими фурами! Робиться це приблизно так, як і у випадку з ліками: навантажена під зав’язку автівка довозить до кордону товар, потім сири розбирають по візках мешканці окупованих територій у тій кількості, з якою дозволено перетинати кордон (10 кг) і завозять сири до «ЛНР-ДНР». Це налагоджена схема, яка приносить її авторам значні прибутки. До речі, українські сири дуже цінуються і в РФ, то, напевне, транзитом через окуповані території вони потрапляють і до держави-окупанта.

Можливо, наші ліки і засоби захисту теж потрапляють до Росії, яка разом зі США та Бразилією лідирує у світі серед країн, де лютує пандемія. Єдине, що викликає запитання: нині пункти пропуску (КПВВ) у зв’язку з карантином закриті, то яким чином ліки переправлялись на окуповану територію?

Наразі вирішується питання щодо повідомлення організаторці контрабанди ліками про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1-ю ст. 110-2 (фінансування дій, вчинених з метою зміни меж території або Державного кордону України) Кримінального кодексу України. Тривають слідчо-оперативні дії для перевірки можливої причетності виробників і постачальників медичної продукції, у тому числі контрафактної, до фінансування сепаратизму.