Середа, 10 червня 2020 року № 42 (19790)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19790/print.php?n=45740

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Я маю п’ять років шість місяців стажу роботи шахтарем-прохідником і підземним електрослюсарем. Окрім цього, півтора року навчався в гірничому училищі. Чи зараховується час навчання в училищі до підземного стажу?»

Спиридон ПУРХАЛО.

смт Лужани

Кіцманського району

Чернівецької області.

 

СТАТТЕЮ 114-ю Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) передбачено право для працівників, безпосередньо зайнятих повний робочий день на підземних і відкритих гірничих роботах (включно з особовим складом гірничорятувальних частин) із видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт і рудників та в металургії, — за списком робіт і професій, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, на пенсію незалежно від віку, якщо вони були зайняті на цих роботах не менш як 25 років, а для працівників провідних професій (зокрема, робітників очисного вибою, прохідників, вибійників на відбійних молотках, машиністів гірничих виймальних машин) — за умови, що вони були зайняті на цих роботах не менш як 20 років.

За наявності стажу на підземних роботах у чоловіків менш як 10 років і страхового стажу від 20 років 6 місяців до 25 років за кожен повний рік зазначених робіт пенсійний вік, встановлений абзацом першим статті 26-ї Закону 1058 (60 років), зменшується на один рік.

Час навчання за спеціальністю в професійно-технічних навчальних закладах зараховується до пільгового стажу за умови, що протягом трьох місяців після закінчення навчання особа працевлаштувалася за набутою (пільговою) професією (стаття 38-ма Закону України «Про професійно-технічну освіту»).

Тож у разі якщо ви протягом трьох місяців після закінчення навчання в професійно-технічному училищі працевлаштувалися за набутою професією (пільговою), період навчання в училищі має бути зараховано до пільгового стажу. Пільговий стаж становитиме сім років, і права на пенсію ви набудете після досягнення 53-річного віку та за наявності необхідного страхового стажу (встановленого законодавством на дату досягнення вами 53-річного віку).

Водночас пільговий стаж має бути підтверджено у визначеному законодавством порядку: уточнюючою довідкою підприємства, а в разі його ліквідації — відповідною комісією.

Варто також зазначити, що, відповідно до статті 24-ї Закону 1058, за кожен повний рік стажу роботи (врахованого в одинарному розмірі) на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, зайнятість на яких давала і дає право на пенсію на пільгових умовах, до страхового стажу додатково зараховується по одному року.

 

«Чи має право сільський учитель-пенсіонер на отримання двох гектарів землі для ведення особистого господарства? Якщо так, то в якому законі це передбачено?»

Петро ЦЯПАЛО.

с. Вишнівка

Куп’янського району

Харківської області.

 

ТАК, має право. Таку норму закріплено в статті 121-й Земельного кодексу України. Кожен громадянин України має право на безоплатне отримання земельної ділянки із земель державної чи комунальної власності в таких розмірах, зокрема для ведення особистого селянського господарства — не більш як 2,0 га.