Архів
Середа,
10 червня 2020 року

№ 42 (19790)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Я маю п’ять років шість місяців стажу роботи шахтарем-прохідником і підземним електрослюсарем. Окрім цього, півтора року навчався в гірничому училищі. Чи зараховується час навчання в училищі до підземного стажу?»

Спиридон ПУРХАЛО.

смт Лужани

Кіцманського району

Чернівецької області.

 

СТАТТЕЮ 114-ю Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) передбачено право для працівників, безпосередньо зайнятих повний робочий день на підземних і відкритих гірничих роботах (включно з особовим складом гірничорятувальних частин) із видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт і рудників та в металургії, — за списком робіт і професій, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, на пенсію незалежно від віку, якщо вони були зайняті на цих роботах не менш як 25 років, а для працівників провідних професій (зокрема, робітників очисного вибою, прохідників, вибійників на відбійних молотках, машиністів гірничих виймальних машин) — за умови, що вони були зайняті на цих роботах не менш як 20 років.

За наявності стажу на підземних роботах у чоловіків менш як 10 років і страхового стажу від 20 років 6 місяців до 25 років за кожен повний рік зазначених робіт пенсійний вік, встановлений абзацом першим статті 26-ї Закону 1058 (60 років), зменшується на один рік.

Час навчання за спеціальністю в професійно-технічних навчальних закладах зараховується до пільгового стажу за умови, що протягом трьох місяців після закінчення навчання особа працевлаштувалася за набутою (пільговою) професією (стаття 38-ма Закону України «Про професійно-технічну освіту»).

Тож у разі якщо ви протягом трьох місяців після закінчення навчання в професійно-технічному училищі працевлаштувалися за набутою професією (пільговою), період навчання в училищі має бути зараховано до пільгового стажу. Пільговий стаж становитиме сім років, і права на пенсію ви набудете після досягнення 53-річного віку та за наявності необхідного страхового стажу (встановленого законодавством на дату досягнення вами 53-річного віку).

Водночас пільговий стаж має бути підтверджено у визначеному законодавством порядку: уточнюючою довідкою підприємства, а в разі його ліквідації — відповідною комісією.

Варто також зазначити, що, відповідно до статті 24-ї Закону 1058, за кожен повний рік стажу роботи (врахованого в одинарному розмірі) на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, зайнятість на яких давала і дає право на пенсію на пільгових умовах, до страхового стажу додатково зараховується по одному року.

 

«Чи має право сільський учитель-пенсіонер на отримання двох гектарів землі для ведення особистого господарства? Якщо так, то в якому законі це передбачено?»

Петро ЦЯПАЛО.

с. Вишнівка

Куп’янського району

Харківської області.

 

ТАК, має право. Таку норму закріплено в статті 121-й Земельного кодексу України. Кожен громадянин України має право на безоплатне отримання земельної ділянки із земель державної чи комунальної власності в таких розмірах, зокрема для ведення особистого селянського господарства — не більш як 2,0 га.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Статистика погіршилась
Читати
На ринках стало вільніше
Читати
«Стіна»-довгобуд
Читати
В основному орієнтир на Захід
Читати
Карантин і безробіття
Читати
Борються зі страшною недугою
Читати
«Дія» не скрізь діє
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове