Архів
Середа,
10 червня 2020 року

№ 42 (19790)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Попелицям зась

ЩОЙНО відросло зелене листя на деревах і кущах, як на молодих пагонах з’являються попелиці. Колонії цієї комахи спершу селяться на верхівках гілок, і, щоб не допустити подальшого розповсюдження, слід вдатися до негайного знищення цього шкідника.

Крону низькорослих дерев та кущів треба обсипати деревним попелом або обприскати лугом із нього. Готують розчин так: дві склянки попелу заливають трьома літрами окропу. Після охолодження доливають води до 10 літрів. Для прилипання додають розчинене господарське мило.

За відсутності попелу можна вдатися до обприскування насаджень розчиненим господарським милом — один брусок на 10 літрів води. Ті гілки, які можна нахилити, краще занурити у мильний розчин, налитий у широкий посуд. Обробку доцільно повторити через кілька днів до повного знищення. Є цікавий спосіб, який варто випробувати, бо деякі садівники запевняють у його ефективності. Купуєте велику пляшку кока-коли, знімаєте кришечку, накручуєте на неї головку від пульверизатора і рясненько поливаєте окуповані комашками пагони.

Проти попелиці помічні також позакореневі підживлення розчином суперфосфату (10 г добрива та чверть склянки деревного попелу на відро води). Підживлення проводять двічі з інтервалом 15—20 днів. При цьому поліпшується живлення рослин і змінюється склад соку в пагонах, який не смакує шкіднику. Спочатку його колонії суттєво зменшуються, а згодом і зовсім зникають.

Версія для друку          До списку статтей

З ПРИВОДУ зазвичай теплої, а нинішнього року аж ніяк не затишної пори наші дотепні люди склали безліч жартів на кшталт «швидше б уже перезимувати це літо», але занепокоєння, певна річ, більше. Адже холодні дощі не сприяли розвитку городніх культур, натомість умови для поширення хвороб рослин — розкішні. Тому ми підготували докладний матеріал про ураження грибками тощо основних овочевих — огірків, помідорів, цибулі, які формують урожай над землею (цибуля сюди входить, бо в неї спершу псується перо). Городники мають зорієнтуватися, як і чим рятувати посаджене, а що виявиться зайвим.

Ще один матеріал буде приділений боротьбі з бур’янами. Про що тут говорити, можливо, зауважать читачі, за сапку — і гей. Але, по-перше, крім сапки, можна використовувати інші інструменти, а по-друге, дехто хоче полегшити собі працю, застосовуючи гербіциди. Чи варто?

А гостем куточка ми запросили П. В. Шалупню, якого знають як удатного кролівника-селекціонера не тільки у його рідному Ріпкинському районі, а й інших куточках Чернігівщини. Чого ще досяг чоловік у власному господарстві, що варто було б перейняти, прочитаєте в наступному випуску.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове