|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
|
Версія для друку До списку статтей Правила підживлення дріжджами ДРІЖДЖІ є одноклітинними грибами, потужним стимулятором ґрунтоутворення. Вони наділені величезною життєвою силою і добре пристосовуються до змін довкілля. Дріжджі — унікальний продукт, що містить безліч біологічно активних речовин (амінокислот, фітогормонів, мінеральних компонентів — калію й азоту, органічного заліза, вітамінів групи B), високоефективне добриво. Дріжджі забезпечують природну переробку органіки, стимулюючи анаеробну ґрунтову мікрофлору (корисні бактерії). Простіше кажучи, дріжджі працюють, забезпечуючи пролонгований (подовжений у часі) комплексний ефект, і в цьому їхня головна відмінність від інших видів мінеральних добрив. Дріжджові підживлення фактично вже витісняють новомодні синтетичні засоби, які пропонує хімічна промисловість, і цьому є пояснення. Таке добриво підсилює витривалість рослин навіть у несприятливих умовах, за недостатнього освітлення (це передусім стосується розсади). Овочеві культури, й не тільки вони, швидше ростуть та інтенсивніше нарощують кореневу систему. Імунітет рослин міцнішає, а концентрація вітамінів і мікроелементів у плодах збільшується. Використання дріжджового підживлення найкорисніше для огірків, томатів, кабачків і патисонів, а також квасолі, перцю. Застосування дріжджів доцільне як у теплицях, так і у відкритому ґрунті. Утім, неправильне внесення розчину може звести нанівець ваші зусилля. Тому важливо дотримуватись простих рекомендацій, а саме: дріжджі «працюють» при певному температурному режимі, тому необхідно, щоб ґрунт був добре прогрітим, таким чином, це підживлення не можна робити в прохолодну або дощову погоду; дріжджову суміш вносять у вологий попередньо политий ґрунт — саме це забезпечить більш глибоке проникнення діючих речовин; розчин потрібно використовувати повністю, інакше дріжджі втратять активність; підживлення неодмінно слід чергувати з унесенням калію у вигляді деревного попелу або стовченої яєчної шкаралупи; у приготовлений розчин допустимо вводити інші мінеральні добрива; не варто зловживати дріжджовими підживленнями: їх оптимальна кількість — не більше трьох разів за сезон. У жодному разі не використовуйте в ролі закваски пиво і квас промислового виробництва, що містять хімічні барвники, спирти, консерванти і харчові добавки — підсилювачі смаку сумнівної якості. Як основу можна взяти і сухі, й звичайні дріжджі. Поживну суміш також готують на основі хлібних сухарів, гущі квасу домашнього приготування, пшеничних зерен, свіжих або сушених шишок хмелю. Універсальний рецепт підживлення — розведення живих дріжджів теплою водою в пропорції 1:10. Через кілька годин, коли активність дріжджів досягне максимуму, суміш розводять ще раз. Пропорція 1:5 добре підходить для болгарського перцю і більшості овочів. Ще один спосіб: 100 г дріжджів розчиняють у 10 л води температурою 30—35О C. Для активації грибків необхідно додати трішки (близько 2 столових ложок) цукру. Час активації залежить від якості дріжджів і температури навколишнього середовища. Ємність із сумішшю можна вкутати або в безвітряний день виставити на відкрите сонце. Через кілька годин на поверхні суміші утворюється піна — це бульбашки газу, які виділяють дріжджові гриби. Закваску розводять водою у пропорції 1:5. Для розсади томатів дуже корисно додати посічену свіжу кропиву і пару лопат просіяного деревного попелу. Суміш підливають під кожен кущик, намагаючись використати її повністю. Версія для друку До списку статтей | З ПРИВОДУ зазвичай теплої, а нинішнього року аж ніяк не затишної пори наші дотепні люди склали безліч жартів на кшталт «швидше б уже перезимувати це літо», але занепокоєння, певна річ, більше. Адже холодні дощі не сприяли розвитку городніх культур, натомість умови для поширення хвороб рослин — розкішні. Тому ми підготували докладний матеріал про ураження грибками тощо основних овочевих — огірків, помідорів, цибулі, які формують урожай над землею (цибуля сюди входить, бо в неї спершу псується перо). Городники мають зорієнтуватися, як і чим рятувати посаджене, а що виявиться зайвим. Ще один матеріал буде приділений боротьбі з бур’янами. Про що тут говорити, можливо, зауважать читачі, за сапку — і гей. Але, по-перше, крім сапки, можна використовувати інші інструменти, а по-друге, дехто хоче полегшити собі працю, застосовуючи гербіциди. Чи варто? А гостем куточка ми запросили П. В. Шалупню, якого знають як удатного кролівника-селекціонера не тільки у його рідному Ріпкинському районі, а й інших куточках Чернігівщини. Чого ще досяг чоловік у власному господарстві, що варто було б перейняти, прочитаєте в наступному випуску.
|