Архів
Середа,
10 червня 2020 року

№ 42 (19790)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Правила підживлення дріжджами

ДРІЖДЖІ є одноклітинними грибами, потужним стимулятором ґрунтоутворення. Вони наділені величезною життєвою силою і добре пристосовуються до змін довкілля.

Дріжджі — унікальний продукт, що містить безліч біологічно активних речовин (амінокислот, фітогормонів, мінеральних компонентів — калію й азоту, органічного заліза, вітамінів групи B), високоефективне добриво. Дріжджі забезпечують природну переробку органіки, стимулюючи анаеробну ґрунтову мікрофлору (корисні бактерії). Простіше кажучи, дріжджі працюють, забезпечуючи пролонгований (подовжений у часі) комплексний ефект, і в цьому їхня головна відмінність від інших видів мінеральних добрив.

Дріжджові підживлення фактично вже витісняють новомодні синтетичні засоби, які пропонує хімічна промисловість, і цьому є пояснення.

Таке добриво підсилює витривалість рослин навіть у несприятливих умовах, за недостатнього освітлення (це передусім стосується розсади). Овочеві культури, й не тільки вони, швидше ростуть та інтенсивніше нарощують кореневу систему. Імунітет рослин міцнішає, а концентрація вітамінів і мікроелементів у плодах збільшується.

Використання дріжджового підживлення найкорисніше для огірків, томатів, кабачків і патисонів, а також квасолі, перцю.

Застосування дріжджів доцільне як у теплицях, так і у відкритому ґрунті.

Утім, неправильне внесення розчину може звести нанівець ваші зусилля. Тому важливо дотримуватись простих рекомендацій, а саме:

дріжджі «працюють» при певному температурному режимі, тому необхідно, щоб ґрунт був добре прогрітим, таким чином, це підживлення не можна робити в прохолодну або дощову погоду;

дріжджову суміш вносять у вологий попередньо политий ґрунт — саме це забезпечить більш глибоке проникнення діючих речовин;

розчин потрібно використовувати повністю, інакше дріжджі втратять активність;

підживлення неодмінно слід чергувати з унесенням калію у вигляді деревного попелу або стовченої яєчної шкаралупи;

у приготовлений розчин допустимо вводити інші мінеральні добрива;

не варто зловживати дріжджовими підживленнями: їх оптимальна кількість — не більше трьох разів за сезон.

У жодному разі не використовуйте в ролі закваски пиво і квас промислового виробництва, що містять хімічні барвники, спирти, консерванти і харчові добавки — підсилювачі смаку сумнівної якості.

Як основу можна взяти і сухі, й звичайні дріжджі. Поживну суміш також готують на основі хлібних сухарів, гущі квасу домашнього приготування, пшеничних зерен, свіжих або сушених шишок хмелю.

Універсальний рецепт підживлення — розведення живих дріжджів теплою водою в пропорції 1:10. Через кілька годин, коли активність дріжджів досягне максимуму, суміш розводять ще раз. Пропорція 1:5 добре підходить для болгарського перцю і більшості овочів.

Ще один спосіб: 100 г дріжджів розчиняють у 10 л води температурою 30—35О C. Для активації грибків необхідно додати трішки (близько 2 столових ложок) цукру. Час активації залежить від якості дріжджів і температури навколишнього середовища. Ємність із сумішшю можна вкутати або в безвітряний день виставити на відкрите сонце.

Через кілька годин на поверхні суміші утворюється піна — це бульбашки газу, які виділяють дріжджові гриби. Закваску розводять водою у пропорції 1:5. Для розсади томатів дуже корисно додати посічену свіжу кропиву і пару лопат просіяного деревного попелу.

Суміш підливають під кожен кущик, намагаючись використати її повністю.

Версія для друку          До списку статтей

З ПРИВОДУ зазвичай теплої, а нинішнього року аж ніяк не затишної пори наші дотепні люди склали безліч жартів на кшталт «швидше б уже перезимувати це літо», але занепокоєння, певна річ, більше. Адже холодні дощі не сприяли розвитку городніх культур, натомість умови для поширення хвороб рослин — розкішні. Тому ми підготували докладний матеріал про ураження грибками тощо основних овочевих — огірків, помідорів, цибулі, які формують урожай над землею (цибуля сюди входить, бо в неї спершу псується перо). Городники мають зорієнтуватися, як і чим рятувати посаджене, а що виявиться зайвим.

Ще один матеріал буде приділений боротьбі з бур’янами. Про що тут говорити, можливо, зауважать читачі, за сапку — і гей. Але, по-перше, крім сапки, можна використовувати інші інструменти, а по-друге, дехто хоче полегшити собі працю, застосовуючи гербіциди. Чи варто?

А гостем куточка ми запросили П. В. Шалупню, якого знають як удатного кролівника-селекціонера не тільки у його рідному Ріпкинському районі, а й інших куточках Чернігівщини. Чого ще досяг чоловік у власному господарстві, що варто було б перейняти, прочитаєте в наступному випуску.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове