Архів
Середа,
10 червня 2020 року

№ 42 (19790)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Майже нездоланні садові мурахи

ЦІ ПРЕДСТАВНИКИ комашиного царства особливо активно розмножуються в сухому середовищі. Втім, і нині, коли пройшли дощики, їх повно. Ненажерливе сімейство надзвичайно плідне. Щойно пригріє сонечко, вони активізуються аж-аж. Винищити їх непросто. Тому й боротьба з ними відбувається зі змінним успіхом.

Класичний варіант винищення мурах — облаштування годівниць зі старим варенням, присмаченим борною кислотою. Вона для мурашок — отрута, і багато їх гине. Проте якщо обмежитися лише цим способом, то комахи швидко відновлять колишню чисельність і знову будуть розносити попелиць по всій ділянці.

Дехто поливає мурашники окропом. Це можна робити там, де не ростуть культурні рослин. Однак матка-королева, найімовірніше, виявиться поза досяжністю гарячої води і буде продовжувати давати численне потомство.

Деякі садівники застосовують полин. Його або залишають рости на грядках, або рвуть на пустирях і розкладають у міжряддях. Мурахи не дуже люблять запах полину і можуть піти до сусідів. Майте на увазі: полин схильний утворювати потужні зарості, пригнічуючи ріст овочів, тому другий варіант правильніший.

Можна просто посипати мурашники хлорним вапном. Це посприяє їх переселенню з ділянки, а якщо вчасно боротися з попелицею — підірве кормову базу мурашника і завдасть по ньому непрямого удару.

Також мурах можна знищувати з допомогою отруєного мисливського пояса. Для цього беруть шматки синтепону, змочують їх у розчині спеціальної магазинної отрути і прив’язують на стовбури плодових дерев. Мурахи гинуть від отрути, як і багато шкідників, що подорожують пішки. Дадуть ефект клейові пояси (скажімо, з клеєм «Захисник»).

Народні засоби серйозно програють промисловим, які, потрапивши в мурашник, можуть дістатися матки.

Серед останніх є досить безпечні для людини, тому повністю від них відмовлятися недоцільно.

Вибираючи хімпрепарат, слід знати, що назв багато, а діючих речовин, які безпосередньо вбивають мурах, — дві. Це діазинон і хлорпирифос. Працюють вони від двох-трьох тижнів до одного-двох місяців і можуть суттєво підірвати чисельність мурашника.

Версія для друку          До списку статтей

З ПРИВОДУ зазвичай теплої, а нинішнього року аж ніяк не затишної пори наші дотепні люди склали безліч жартів на кшталт «швидше б уже перезимувати це літо», але занепокоєння, певна річ, більше. Адже холодні дощі не сприяли розвитку городніх культур, натомість умови для поширення хвороб рослин — розкішні. Тому ми підготували докладний матеріал про ураження грибками тощо основних овочевих — огірків, помідорів, цибулі, які формують урожай над землею (цибуля сюди входить, бо в неї спершу псується перо). Городники мають зорієнтуватися, як і чим рятувати посаджене, а що виявиться зайвим.

Ще один матеріал буде приділений боротьбі з бур’янами. Про що тут говорити, можливо, зауважать читачі, за сапку — і гей. Але, по-перше, крім сапки, можна використовувати інші інструменти, а по-друге, дехто хоче полегшити собі працю, застосовуючи гербіциди. Чи варто?

А гостем куточка ми запросили П. В. Шалупню, якого знають як удатного кролівника-селекціонера не тільки у його рідному Ріпкинському районі, а й інших куточках Чернігівщини. Чого ще досяг чоловік у власному господарстві, що варто було б перейняти, прочитаєте в наступному випуску.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове