П’ятниця, 5 червня 2020 року № 41 (19789)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19789/print.php?n=45693

  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Смачна і корисна

Оксана СКИТАЛІНСЬКА,

дієтолог.

ЙДЕТЬСЯ про петрушку — рослину з пряним і насиченим ароматом. Найчастіше її застосовують у кулінарії, проте через корисні властивості використовують і в медицині для оздоровлення організму. Петрушка пристосована до різних кліматичних умов. Зазвичай її вирощують на присадибних ділянках. У Стародавній Греції пряну траву вважали священною рослиною через унікальні лікувальні якості. Сучасні фахівці склали рекомендації щодо вживання петрушки в їжу.

Вітаміни, що містить цей овоч, є активними антиоксидантами, які виводять з організму вільні радикали. Вони захищають імунну систему, клітини і тканини тіла, сприяють їх регенерації та активному оновленню.

Найбільше в ній аскорбінової кислоти — вітаміну C. Вона зміцнює судини і нервову систему, ендокринні залози.

Фолієва кислота, вітамін B9, бере активну участь у кровотворенні, нормалізує роботу печінки і органів шлунково-кишкового тракту, встановлює баланс процесів збудження і гальмування в нервовій системі людини.

Нікотинова кислота, вітамін PP, відповідає за стимуляцію окислювальних і відновних процесів, продукування шлункового соку.

Токоферол, вітамін E, є основним антиоксидантом, застосовується для профілактики старіння, відновлення капілярів.

Вітамін K координує кальцієвий обмін, нормалізує згортання крові.

Вітамін B2, рибофлавін, відповідає за стан епідермісу і зір, підтримку нервової системи в оптимальному стані, профілактику нервових зривів.

Завдяки ефірній олії петрушка стає чудовим відхаркувальним засобом при застудних захворюваннях, а також хорошим антисептиком. Для лікування хвороб застосовують насіння і траву.

Народна медицина рекомендує цю рослину у вигляді відварів і настоїв від бронхітів, запальних процесів і як профілактичний народний засіб. Корисний сік зелені застосовують при захворюваннях серця і для зниження рівня цукру в крові. Тому для хворих на діабет петрушка є рятівним засобом. Також ця кулінарна пряність має сечогінні властивості. Для цього використовується відвар петрушки. Він же служить і ліками при запальних процесах передміхурової залози, каменях у нирках і сечоводі, збої менструальних циклів. Рослина очищає організм, позбавляючи його від шлаків. А також знімає подразнення після укусів комах, особливо бджіл (розім'яти лист петрушки та соком змастити місце укусу). А вживання свіжої зелені цієї рослини допоможе позбутися неприємного запаху з рота та здатне усунути навіть запах часнику.

Корисні властивості петрушки при боротьбі з ослабленим зором, її поєднання з соком моркви дає відчутний результат уже через місяць застосування.

До того ж вона незамінна в косметології як головний компонент відбілювальних масок. Окрім того, допоможе вирішити проблему веснянок на обличчі. Вживання відвару трави щодня не тільки відбілює шкіру, а й підтягує її, робить молодшою та надає здорового блиску.

Петрушку використовують у кулінарії як основну приправу до м’яса і риби, а також у салатах. Із сушеної або свіжої кулінари всього світу створюють неповторні смакові комбінації. А ще застосовують для прикрашання страв і надання їм свіжості й оригінальності.

Рослина містить вітаміни і мінерали, дуже важливі і корисні у профілактиці й боротьбі з багатьма видами захворювань. Подекуди її лікувальні властивості навіть дають змогу впоратись із проблемою без аптечних препаратів. Адже завдяки мірістицину вона здатна захищати печінку, кишківник, запобігає ризику розвитку онкологічних захворювань і утворенню пухлин.

Цей овоч наділений важливими властивостями, які стимулюють травлення, знімають здуття живота. Крім того, петрушка допомагає організму виводити токсини. І, зокрема, захистити нирки, убезпечити від утворення каменів. А ще містить потужні антиоксиданти, що захищають наші клітини від старіння.

Дуже корисна для людей, які мають прищі або інші проблеми шкіри. Щоденне споживання петрушки допоможе її очистити. Це також чудовий харчовий продукт, адже разом із уживанням петрушки наш організм насичується необхідними мінералами, такими, як фосфор, кальцій, залізо й сірка.

Вона також містить велику кількість вітаміну С і бета-каротину, які відіграють важливу роль, зміцнюючи нашу імунну систему і покращуючи наше самопочуття в цілому. Тож ви зможете отримати всі поживні речовини від безпосереднього споживання петрушки. Також дуже корисний чай із неї. Дві столові ложки рослини змішують із двома склянками окропу. Залишають на деякий час настоятися і проціджують. Напій можна приймати двічі на день.

Увага! Є захворювання, при яких не можна вживати петрушку в будь-якому вигляді. Це цистит, захворювання сечового міхура, запальні процеси в нирках, схильність до алергії.