Вівторок, 2 червня 2020 року № 40 (19788)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19788/print.php?n=45680

  • Нотатки метеоролога

Спека, грози і зливи

Тетяна АДАМЕНКО,

начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеоцентру.

УПРОДОВЖ травня в Україні переважала вкрай нестійка погода. Це був перший місяць року, коли середня місячна температура повітря виявилася значно нижчою від норми. Схожий за низькою температурою повітря травень був лише у 1980, 1999, 2004 роках. Часом вона була навіть нижча, ніж у квітні. Настання метеорологічного літа затримується, за кліматичними особливостями воно повинно було розпочатися з 13—20 травня зі стійким переходом середньої добової температури через плюс 15 градусів у бік підвищення.

Місяць відзначився великою кількістю приморозків, коли у повітрі спостерігалося зниження температури до мінус 1—3 градусів, від яких постраждали городина і сходи теплолюбних культур на заході. Однак на всій території країни пройшли ефективні дощі, які припинили посуху. Це збіглось із формуванням урожаю ранніх хлібів і надалі позитивно позначиться на ньому.

Перший літній місяць розпочинається нестійкою погодою із короткочасними дощами на всій території, однак на тлі значно вищих, ніж у травні, температур повітря. Так, на півдні, у центрі та сході країни у першій декаді місяця вже очікуються температури повітря плюс 25—30 градусів. Нагріються і західні та північні області — температура повітря досягатиме вдень 18—22 градусів тепла.

Астрономічне літо настане 22 червня. Це буде найдовший день у році. За рахунок тривалості червневих днів добре прогрівається повітря. Середня багаторічна місячна його температура на території України коливається в межах 16—21 градус тепла. Вона поступово підвищується з північного заходу на південний схід. Найнижча середньомісячна температура повітря (10—15 градусів) відзначається у високогірних районах Карпат і в Криму. За кліматичною класифікацією, такі температури належать до помірних.

Усе частіше у червні спостерігаються значні відхилення від кліматичної норми, що свідчить про надзвичайну мінливість погодних умов останніх десятиліть. Так, дуже жарким був червень 1999 року, коли середня місячна температура повітря була вища липневої на декілька градусів. Така ж ситуація повторилася 2019-го, коли червень був найспекотніший за більш ніж столітній період метеорологічних спостережень, а максимальна температура вдень досягала 35—39, місцями 40 градусів тепла.

Однак типовим для цього місяця є нестійкий характер погоди із похолоданнями, пов’язаними із вторгненням холодного повітря з півночі та північного сходу. За статистикою метеорологічних спостережень, такі синоптичні ситуації обумовлювали історично пізні приморозки — у Харківській, Сумській, Донецькій, Луганській, Дніпропетровській областях 2—8 червня на поверхні ґрунту температура знижувалася до від’ємних значень. У деяких областях (Волинська, Житомирська) історично пізні приморозки спостерігались ще й 18—20 червня.

За розрахунками синоптиків, нинішнього року середня місячна температура повітря у червні передбачається вищою за норму на 1—1,5 градуса. Вона становитиме з півночі на південь 18,5—22 градуси тепла. В окремі дні температура повітря досягатиме плюс 30—32, на півдні та південному сході — до 31—35 градусів.

Характер опадів переважатиме грозовий і зливовий. Місячна їхня кількість у більшості областей очікується близькою до норми (90—100%).