Вівторок, 2 червня 2020 року № 40 (19788)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19788/print.php?n=45677

  • Дивосвіт навколо нас

До побачення, весно

Михайло МОРОЗ.

ОБЛЕТІВ-обсипався білий цвіт вишень, черешень, яблунь, відцвів бузок. Потемніла від сонячних променів соковита зелень. Ось у такому зовнішньому стані передає рослинний світ весна. Передає літу, мовляв, основа є, берися, червню, за справу, радуй людей урожаєм полуниць, плодам овочів і фруктів допомагай дозрівати. Бери у поміч сонце, теплі дощі, надійся на людську допомогу.

Хоча червень іще не зовсім літній місяць, але й не весняний. Однак, як і кожному перехідному місяцю, деякі ознаки обох пір року йому теж притаманні. Зокрема, глід, горобина, волошки, шипшина продовжують цвісти. Буяє, набирається сил трава. І не тільки тому, що сонце пригріло, теплішають дощі. Саме у червні додається більше світла. Цієї пори сонце дістається найвищої точки, щоб із високості обдивитися усю матінку-землю. І буде це 22 червня — в День сонцестояння, коли наше світило, досягнувши найвищої точки, наче зупиниться на якусь мить. І доки воно спускатиметься вниз, дні будуть довгі, а ночі короткі. А спускається воно, до речі, повільно, щоб встигнути і людям, і рослинам, і тваринам дати можливість відчути його ласку. Не випадково червень називають рум’янцем року. Насправді він є найчарівнішим серед 12 братів-місяців, красенем природи.

Щодо виникнення назви місяця, то існує багато різних припущень, кожне з яких відповідає його ознакам. Наприклад, саме цієї пори набувають червоного забарвлення багато фруктів і ягід, починається лісове цвітіння маків, інших червоних квітів. Тобто переважає червоний колір.

Біологи етимологію слова пов’язують із розвитком бджолиних лялечок (черв). Але найвірогіднішою версією, яка зустрічається у багатьох давньоруських джерелах, є згадка про зв’язок назви місяця з черв’яком, із якого у давнину виготовляли яскраву червону фарбу. І звався він червець. Водночас збереглася й інша давньоруська назва — ізок, що слов’янською означає цвіркун, яка теж не випадкова. Саме в цей період масово з’являються цвіркуни, порушуючи тишу, яка наступає у зв’язку з тим, що птахи на деякий період, поки у них підростають малята, утримуються від голосних гуртових і сольних концертів. Проте, незважаючи на різні підстави для тієї чи іншої назви, саме червень утвердився на багато століть у різних народів Європи. Зокрема, таку назву перший місяць літа має досі у білоруській і чеській мовах, у польській — червець. А в українській збереглася ще й назва світлозар завдяки довгим світловим дням.

Варто також знати, що за звичайним календарем літо починається 1 червня, за астрологічним — через три тижні, а за фенологічним — тоді, коли заколоситься жито.

Та у кожної людини день зустрічі з літом, яке вже стартувало, свій. І відбувається це перше побачення по-різному. Втім, де б це не було: біля моря, на березі річки, озера чи океану, у лісі, парку чи на дачі, — цю зустріч обов’язково зафіксують мобільні телефони, кіно- чи телекамери, фотоапарати. Не забудьте лише подякувати червню, що відчинив двері у літо, якого ми цього року зачекалися. І сподіватимемося, що мине воно без «сюрпризів»... І не тільки для людей. Тваринний і рослинний світ теж починає жити за літнім календарем. Із кожним днем прибавляється і плоду, і приплоду.