Вівторок, 2 червня 2020 року № 40 (19788)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19788/print.php?n=45674

  • Довкілля

Свято Дунаю

Микола
ЮРЧИШИН.

ЦЯ ВОДНА артерія є найбільшою в Європі після Волги і перетинає 10 країн (Німеччину, Австрію, Словаччину, Угорщину, Хорватію, Сербію, Румунію, Болгарію, Молдову і Україну) — від Чорного лісу в Німеччині до Чорного моря в Румунії та Україні. У межах кордонів цих країн її протяжність становить близько трьох тисяч кілометрів. Басейн Дунаю має площу 817 тисяч квадратних кілометрів. На берегах річки проживає 115 мільйонів людей. У дельті (українська частина) сформувалося 30 типів екосистем. Флора і фауна налічує 5149 видів.

29 червня відзначається День Дунаю. На жаль, його вже не називають голубим, як колись. Бо водойма дуже забруднена. За даними ООН, щороку річка виносить в Чорне море понад 200 тисяч тонн нафтопродуктів, 12 тисяч тонн цинку, 80 тонн ртуті. Основною метою міжнародного Дня Дунаю є привернення уваги до стану і проблем цієї водної артерії. Для підвищення екологічної культури громадян у цей день вздовж усієї річки відбуваються форуми, дискусії, конкурси, музичні фестивалі, концерти і просто масові гуляння.

29 червня 1994 року була прийнята Конвенція про співробітництво щодо охорони та раціонального використання річки Дунай (Конвенція про захист річки Дунай), яку підписали країни, територією яких вона протікає, та Європейський Союз. Україна ратифікувала Конвенцію у 2002 році. Основним завданням цього документа є забезпечення збалансованого управління водними ресурсами в басейні Дунаю, зокрема: збереження, поліпшення і раціональне використання поверхневих вод; контроль можливих небезпек, що виникають унаслідок аварій, включно із речовинами, небезпечними для води, а також повенями й кригою; зменшення забруднення Чорного моря від джерел на водозбірній площі. В рамках Конвенції країни-учасниці застосовують єдині системи моніторингу і методи оцінювання впливів на довкілля. Прин­ципи «забруднювач платить» і попереджувальний є основою для всіх заходів, що мають на меті охорону річки Дунай і вод на всій її водозбірній площі.