Вівторок, 2 червня 2020 року № 40 (19788)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19788/print.php?n=45667

  • На зв’язку — Львівщина

Резерв: краще б не знадобився

Ілько КОЛОДІЙ.

У ЗВ’ЯЗКУ зі збільшенням кількості госпіталізацій пацієнтів із підозрою на COVID-19 і деякий ріст випадків виявлення інфікування в області до прийому пацієнтів із коронавірусною інфекцією залучили ще чотири лікарні другої лінії — Кам’янка-Бузьку і Сокальську районні, а також Стебницьку і Стрийську міські.

— У медичних закладах першої лінії, які зараз надають медичну допомогу хворим із COVID-19, є місця для госпіталізації, проте ми мусимо мати резерв для прийому хворих із важким перебігом захворювання, — уточнив директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Орест Чемерис.

Танки для ЗСУ

ЛЬВІВСЬКИЙ бронетанковий завод передав для потреб Міноборони чергову партію з чотирьох одиниць танків Т-64 і двох одиниць танків Т-72. Частину бронетехніки відновлювали в умовах карантину, втім, у стислі терміни здійснили всі необхідні заходи щодо недопущення поширення коронавірусу на ЛБТЗ і впорались із завданням вчасно.

Директор заводу Віктор Андрощук заявив, що колектив нині працює над освоєнням капітального ремонту і модернізації інших видів гусеничної бронетехніки.

Iнвестують поляки

НАЦІОНАЛЬНИЙ фонд охорони довкілля і управління водними ресурсами Республіки Польща оголосив конкурс заявок у рамках програми «Інвестиції в управління стічними водами за межами країни».

За його умовами, будь-які місто, село можуть отримати фінансування на будівництво, розширення, модернізацію очисних споруд і систем каналізаційних мереж, а також на розробку проєктно-кошторисної документації. Підтримка надається у вигляді пільгового кредиту до 20 років в обсязі до 90 відсотків витрат. Решту на умовах співфінансування готовий забезпечити департамент екології і природних ресурсів облдержадміністрації спільно з департаментом міжнародної технічної допомоги і міжнародного співробітництва.

Трускавець зачекався

ОСЬ уже понад два місяці курортний Трускавець перебуває на карантині. За відсутності туристів він переживає процес перезавантаження. Курортне місто вже готове повернутися до звичного ритму життя й зустрічати відпочивальників. На площі перед бюветом мінеральних вод завершують масштабні ремонтні роботи: кладуть нову бруківку і провадять озеленення території…

Та відновити роботу санаторії зможуть, найімовірніше, на початку липня, коли знову стане до ладу залізничне й автобусне сполучення. Адже власним автотранспортом до Трускавця, як правило, приїжджає не більш як 10-15 відсотків гостей. Не слід очікувати цього року й іноземців, які торік становили 30 відсотків кількості відпочивальників Трускавця.

Компенсація за тимчасове безробіття

В КРАЮ організована виплата допомоги з часткового безробіття. Наразі вона призначена 193 суб’єктам малого і середнього бізнесу, від яких надійшли правильно заповнені пакети документів. Отримати компенсаційні кошти зможуть 4164 наймані працівники, котрі через оголошення карантину та припинення або скорочення виробництва втратили частину заробітної платні. Найбільша кількість працедавців, котрі скористалися державною програмою, зареєстрована у Трускавці (64), Стрийському (29) і Дрогобицькому (18) районах, а також у Львові (16).

У розрізі регіонів країни область станом на середину травня лідирувала за кількістю осіб, котрі отримають допомогу з часткового безробіття.

Оксамитова легенда

У ЛЬВОВІ зацвіла павловнія. Про це повідомив Ботанічний сад Львівського національного університету імені Івана Франка. Павловнія походить з Японії та інших країн Східної та Південно-Східної Азії. Рослина надзвичайно декоративна під час цвітіння, за що японці величають її імператорським деревом. Великі оксамитово опушені листки павловнії зовні нагадують листки фігового дерева, які, за біблійними легендами, стали одягом для Адама. Тому нерідко імператорське дерево іменують також і адамовим. Наукову назву — павловнія — рослині з гігантськими фіолетовими дзвіночками у 1835 році дали німецькі ботаніки Філіпп Зібольд і Йозеф Цуккаріні, увічнивши таким чином у ній ім’я королеви Нідерландів Анни Павлівни (1795—1865).

Відточують нюх

КІНОЛОГІЧНИЙ навчальний центр Державної прикордонної служби у Великих Мостах на Сокальщині здійснює підготовку кінологів і службових собак як для потреб відомства, так і для силових структур України.

На його базі проходять підготовку співробітники Управління державної охорони України зі своїми чотирилапими підопічними. Перед службовими собаками УДОУ стоять особливі завдання — забезпечити охорону перших осіб держави. Їх нюх унікальний, адже вони здатні виявити вибухонебезпечні предмети, які часто не вдається відшукати навіть металошукачем.

Пошук вибухівки — найскладніша задача, адже вимагає максимальної зосередженості від собаки і повної взаємодії з кінологом. Виявивши небезпечний предмет, собака має попередити господаря, але в жодному разі не брати в зуби і не чіпати лапою, щоб не спровокувати вибуху.

Комфорт... за ґратами

У ЛЬВІВСЬКОМУ ізоляторі з’явилась платна камера. Поки що тільки одна. Розрахована вона на дві особи. Тут є телевізор, електричний чайник, холодильник, столові прибори… Щоправда, чим менше там сидіти, тим дорожче доведеться платити. Так, один день підвищеного комфорту коштує одну тисячу гривень, тиждень — 3,5 тисячі гривень, за місяць — 4 тисячі. Проте жодних знижок тим, хто сидить у СІЗО роками, не буде. Львів став другим містом, де відкрили камери такого типу. Першим був Київ.

Чого приповзла?

НА ТЕРИТОРІЇ дитячого майданчика на вул. Коновальця у Львові діти знайшли гадюку. Чого отруйниця завітала сюди, можна лише здогадуватися. Певно, що не погратися з малятами… Про небезпеку вчасно дали знати куди слід, і голова відділення Українського герпетологічного товариства Тарас Гринчишин відловив нахабу, якій місце на луках, галявинах, болотах, в лісі, а не серед малечі на майданчику. Гадюку попередили про неприпустимість такої її поведінки і відпустили у лісі за межами міста…