П’ятниця, 29 травня 2020 року № 39 (19787)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19787/print.php?n=45647

  • Відповідає «Соняшник»

Чому переварена вода відрізняється за смаком від сирої?

А й справді, багато людей стверджують, що остання смачніша за переварену воду. Для них вона має зовсім інший смак. І це відповідає дійсності: адже у перевареної вже інший хімічний склад…

Будь-яка вода, якщо тільки це не дистильована чи отримана з атмосферних опадів, містить різні солі. Коли ми, наприклад, кип’ятимо воду у чайнику, то деякі з них (як-от солі кальцію і магнію) реагують із іншими речовинами, розчиненими у цій же воді. Тоді відбувається хімічна реакція, у результаті якої солі переходять у нерозчинний осад. Власне, це і є той самий шерхкий наліт на стінках чайника (накип), який господиням доводиться періодично видаляти, чистячи цю посудину.

Через зміни складу мікродомішок змінюється і смак рідини. При кип’ятінні з неї також видаляються ще й зазвичай розчинені у сирій воді гази, щоправда, це не так істотно впливає на її смак. До того ж після охолодження переварена вода невдовзі знову насичується азотом, киснем і вуглекислотою з повітря.