![]()
Чому переварена вода відрізняється за смаком від сирої?
А й справді, багато людей стверджують, що остання смачніша за переварену воду. Для них вона має зовсім інший смак. І це відповідає дійсності: адже у перевареної вже інший хімічний склад… Будь-яка вода, якщо тільки це не дистильована чи отримана з атмосферних опадів, містить різні солі. Коли ми, наприклад, кип’ятимо воду у чайнику, то деякі з них (як-от солі кальцію і магнію) реагують із іншими речовинами, розчиненими у цій же воді. Тоді відбувається хімічна реакція, у результаті якої солі переходять у нерозчинний осад. Власне, це і є той самий шерхкий наліт на стінках чайника (накип), який господиням доводиться періодично видаляти, чистячи цю посудину. Через зміни складу мікродомішок змінюється і смак рідини. При кип’ятінні з неї також видаляються ще й зазвичай розчинені у сирій воді гази, щоправда, це не так істотно впливає на її смак. До того ж після охолодження переварена вода невдовзі знову насичується азотом, киснем і вуглекислотою з повітря. |