П’ятниця, 29 травня 2020 року № 39 (19787)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19787/print.php?n=45642

  • Адреси досвіду

Самі собі господарі

Олег КРИВОНІС.

Вінницька область.

У СЕЛІ Городище Піщанського району Вінниччини вже близько чотирьох років працює пункт із приймання та переробки молока. Заснувала його громадська організація «Скіфське городище».

Щиро кажучи, з таким ефективним способом розв’язання проблеми збуту й переробки молока в сільській місцевості зустрічаюсь уперше. Адже городищенські селяни взяли і скинули з себе «ярмо» низьких закупівельних цін на молоко, яке «почепили» на них заготівельники сировини. Вони самі організовано налагодили переробку молока на сир, сметану і масло, та ще й такої якості, що по смачну продукцію до них приїжджають покупці навіть із Піщанки.

Зваживши всі «за» і «проти», майбутні члени ГО «Скіфське городище» скооперувались, взяли в оренду у сільської ради напівзруйноване приміщення ФАПу, відремонтували його, провели там реконструкцію і стали господарювати.

— Працюємо з сировиною, якою забезпечують нас не лише члени нашого громадського об’єднання, а й решта односельців, — зазначає працівниця прийомного пункту Людмила Христич. — За тиждень переробляємо близько 1300 літрів молока. Робимо сметану, сир, масло. Ось у цих печах. Ставимо туди трилітрові слоїки, вони всі підписані, кожен має свого господаря. Потім люди приходять і забирають свою продукцію, яку збувають самотужки. Тим паче що чимало клієнтів нас уже давно знають і самі приїздять по товар.

Спершу думали, що на прийомному пункті працюватиме почергово кожен із членів громадської організації. Але потім побачили, що так не дуже зручно, бо потрібно постійно вести облік одержаної сировини, виготовленої продукції, а ще ж здійснювати розрахунки за паливо, електроенергію та воду. Відтак утворився постійний колектив у складі Оксани Пустовіт, Людмили Христич та Надії Тиворської.

— Ми просто переробляємо своє, — зазначає Оксана Пустовіт. — Точнісінько так само, як хазяйки роблять домашні сир та сметану. Але займаємось цим не вдома, а тут. Тому що вдома потрібно мати відповідні умови: приміщення, піч, місце для зберігання молока. А в кого ті печі нині позалишались? От і звертаються люди до нас, особливо ті, в кого по кілька корів і надій молока високий.

Певна річ, послуги прийомного пункту з переробки сировини не безплатні. Користувачі послуг залишають частину продукції виробникам. Її реалізують, а виручені кошти йдуть на поточні потреби.

— Потрібно ж якось викручуватись, — підсумовує Надія Тиворська. — Живеш у селі, то мусиш тримати худобу, бо ніде дітись. Хоча останніми роками кількість корів значно зменшилась. Дуже дорого їх утримувати...

На фото автора: Оксана Пустовіт, Людмила Христич і Надія Тиворська завантажують у піч молоко.