П’ятниця, 22 травня 2020 року № 37 (19785)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19785/print.php?n=45557

  • На зв’язку — Вінниччина

Хороші і прикрі новини

Олена ГОРБУНЬ.

ПІСЛЯ різкого збільшення в області кількості хворих на коронавірус наприкінці квітня (регіон навіть був у першій п’ятірці з чисельності інфікованих) у травні його поширення знизилось. Наразі за цим показником Вінниччина стоїть на 12 місці. Станом на 21 травня тут виявлено 788 хворих. Померло 13 краян. Є і хороша новина — область на п’ятому місці за числом тих, хто одужав, — 425 осіб. Зокрема, додому, в Могилів-Подільський, повернувся маленький пацієнт — дворічний Павлик, за життя якого не один тиждень наполегливо боролися лікарі в обласному центрі. Хлопчик одужав, його стан стабільний, триває відновлення нервової системи під наглядом місцевих медиків. Із прикрого — в області відмічений спалах COVID-19 серед правоохоронців.

За комуналку сплачує лише третина

НА СЬОГОДНІ в області рівень оплати за комунальні послуги, надані у березні, становить лише 31%. Подібна статистика очікується і за квітень. Розрахунки за ці місяці свідчать про тенденцію, яка призведе до негативних наслідків. Комунальні підприємства не матимуть змоги закуповувати в необхідних обсягах енергоносії, забезпечувати повноцінне водопостачання та водовідведення, сплачувати заробітну плату своїм працівникам, підтримувати в робочому стані ліфти, своєчасно вивозити сміття. Місцеві органи самоуправління б’ють на сполох, проте не схоже, що люди чують. Зрозуміти можна і тих, й інших. Затяжний карантин швидко перетворює українців на злидарів, які стоять перед дилемою: купити харч чи сплатити комірне. Звісно, вибирають перше. А влада ні пари з уст...

У лісгоспах вирощують «царських» птахів

ЗАЗВИЧАЙ фазанів можна побачити у лісах південної та південно-східної частин України. Проте лісівники Вінниччини, зважаючи на зміну кліматичних умов, почали розводити цього теплолюбного птаха й у лісах Іллінецького, Гайсинського та Крижопільського районів. Нинішнього року кількість фазанів сягнула 573 особини. Виростити їх непросто, бо півторамісячний молодняк, який випускають із вольєрів на волю, — легка здобич для лисиць, яструбів та бродячих собак. Минула осінь була посушливою, отже, несприятливою для птахів. Малосніжна зима не дала змоги лісівникам зафіксувати чисельність птахів за слідами, але вони певні — «царський» птах прижився в області й незабаром стане звичним мешканцем тутешніх лісів.

Гостро не вистачає кадрів

НЕДОЛУГЕ реформування медицини й абияке ставлення до представників благородної професії призвели до того, що країну полишили сотні тисяч лікарів і медичних сестер. Ці спеціалісти знайшли роботу за межами держави і, вочевидь, не збираються повертатися додому. Відтак маємо ситуацію, коли під час пандемії лікарні гостро потребують працівників. Не становить винятку і наш регіон, де є свої медичний виш та коледжі, які щорічно випускають тисячі спеціалістів. Міський центр зайнятості сьогодні пропонує шукачам роботи відповідного фаху звернути увагу на вакансії у лікувальних закладах міста, де потрібні медики різних категорій. Серед закладів, де є вільні вакансії, — міські клінічні лікарні №1 та №3, обласна клінічна дитяча інфекційна лікарня, міська клінічна лікарня швидкої допомоги. Ці установи потребують лікаря-анестезіолога, медсестер в інфекційне, пульмонологічне та відділення реанімації.

Спалах сімейного насильства

Невтішна статистика свідчить про те, що від початку року й у період карантину випадків насильства у родинах побільшало. Лише з 20-го по 26 квітня зафіксовано 130 інцидентів. Правоохоронці й психологи пояснюють такий спалах тим, що люди більше часу проводять із рідними вдома, у чотирьох стінах, хтось втратив роботу й зануривсь у депресію, у когось закінчилися гроші для купівлі найнеобхіднішого. Перспективи сумні, не додають оптимізму й новини з телеекранів та Інтернету. Стреси провокують конфлікти, емоційна напруженість виливається в рукоприкладство. За інформацією заступника начальника управління превентивної діяльності ГУ Нацполіції Івана Зайця, у січні-березні надійшло 3082 звернення про вчинення домашнього насилля. Постраждали від бійок у сім’ях 1470 мешканців області, з яких 1337 жінок і 19 дітей.

Поцупив... мощі з храму

ЩО ТІЛЬКИ не тягнуть злодії — від домашнього скарбу й до музейних експонатів. Але викрадення святих мощів із храму — це щось за межею розуміння! Один чолов’яга наприкінці січня примудрився винести мощі Святого Миколая із Хрестовоздвиженського храму у Вінниці. Злодюжка взяв із дерев’яної шафи в церкві ковчег із мощевиком. Поліції знадобився день, аби виявити липкорукого громадянина. За результатами судово-товарознавчої експертизи, ринкова вартість викраденого становить 12 696 гривень. Обвинувачений пояснив, що викрав із храму дерев’яну скриньку, сподіваючись знайти там гроші. Про те, що всередині були мощі святого, не знав, і пізніше подарував їх знайомому. Злодій отримав покарання — 2 роки в’язниці. Святиню повернули до храму.

Пам’ятник княгині Щербатовій

НЕМИРІВСЬКА міська рада планує встановити на території міста пам’ятник княгині Марії Щербатовій. Так удячні мешканці хочуть ушанувати благодійницю, яка наприкінці XIX і на початку XX століть зробила великий внесок у розвиток Немирова. Нині мерія оголосила збір інформації та вцілілих світлин із зображенням княгині, аби втілити її образ у скульптурі.