П’ятниця, 22 травня 2020 року № 37 (19785)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19785/print.php?n=45554

  • З літопису наших днів

Сліпі та глухі

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Агресивні, як гончі пси, коли йдеться про просту людину, натомість сліпі та глухі стосовно впливових і грошовитих. Понад рік прокуратура Чернігівської області не помічає кричущих порушень пам’яткоохоронного законодавства.

Я СТОЮ на безіменному кургані — ще не до кінця розораній верхівці тисячолітньої пам’ятки. Від безсилля хочеться кричати: «Допоки триватиме наруга над історичною пам’яттю українців?! Скільки ще прокурори ігноруватимуть кричущі факти нехтування законами України «Про охорону культурної спадщини» та «Про охорону археологічної спадщини»?».

Це безіменний курган поблизу села Прохори Комарівської ОТГ. Землекористувач — ТОВ «Агротрейд». За кілька кілометрів від нього — курган Вовча Гора (або Вовча Могила). Землекористувач — ТОВ «Дружба Нова». Сьогоднішні бабусі-дідусі розповідають, що він був заввишки з чотириповерховий будинок. Діти з довколишніх сіл спускались із тисячолітньої «гори» на санчатах. Навіть розораний із відстані кілька кілометрів цей курган вражає величчю розмірів.

Рік тому спеціалісти профільних відомств з ОДА і облради задокументували порушення пам’яткоохоронного законодавства. 25 (!!!) розораних курганів доби бронзи, 20 з яких — обліковані. Спеціалісти передали всі матеріали до МВС і прокуратури. Минув рік, настала весна — кургани знову розорані. Реакції — анічичирк! Ні штрафів, ні інших покарань!

Чи можливе таке ставлення до історії в незалежних націй? Ні! Хто ж тоді українці? Загнані в резервацію автохтони? Доба бронзи, доба єгипетських пірамід, п’ять тисяч років — це все і досі не копане і не досліджене археологами. Тут був енеоліт, були скіфи. Це все ще можна відновити. Потрібно тільки бажання, фінансування і воля політичної еліти. Та найперше — дія законів! Поки що вони тільки на папері.