Архів
П’ятниця,
22 травня 2020 року

№ 37 (19785)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Вінниччина

Хороші і прикрі новини

Олена ГОРБУНЬ.

ПІСЛЯ різкого збільшення в області кількості хворих на коронавірус наприкінці квітня (регіон навіть був у першій п’ятірці з чисельності інфікованих) у травні його поширення знизилось. Наразі за цим показником Вінниччина стоїть на 12 місці. Станом на 21 травня тут виявлено 788 хворих. Померло 13 краян. Є і хороша новина — область на п’ятому місці за числом тих, хто одужав, — 425 осіб. Зокрема, додому, в Могилів-Подільський, повернувся маленький пацієнт — дворічний Павлик, за життя якого не один тиждень наполегливо боролися лікарі в обласному центрі. Хлопчик одужав, його стан стабільний, триває відновлення нервової системи під наглядом місцевих медиків. Із прикрого — в області відмічений спалах COVID-19 серед правоохоронців.

За комуналку сплачує лише третина

НА СЬОГОДНІ в області рівень оплати за комунальні послуги, надані у березні, становить лише 31%. Подібна статистика очікується і за квітень. Розрахунки за ці місяці свідчать про тенденцію, яка призведе до негативних наслідків. Комунальні підприємства не матимуть змоги закуповувати в необхідних обсягах енергоносії, забезпечувати повноцінне водопостачання та водовідведення, сплачувати заробітну плату своїм працівникам, підтримувати в робочому стані ліфти, своєчасно вивозити сміття. Місцеві органи самоуправління б’ють на сполох, проте не схоже, що люди чують. Зрозуміти можна і тих, й інших. Затяжний карантин швидко перетворює українців на злидарів, які стоять перед дилемою: купити харч чи сплатити комірне. Звісно, вибирають перше. А влада ні пари з уст...

У лісгоспах вирощують «царських» птахів

ЗАЗВИЧАЙ фазанів можна побачити у лісах південної та південно-східної частин України. Проте лісівники Вінниччини, зважаючи на зміну кліматичних умов, почали розводити цього теплолюбного птаха й у лісах Іллінецького, Гайсинського та Крижопільського районів. Нинішнього року кількість фазанів сягнула 573 особини. Виростити їх непросто, бо півторамісячний молодняк, який випускають із вольєрів на волю, — легка здобич для лисиць, яструбів та бродячих собак. Минула осінь була посушливою, отже, несприятливою для птахів. Малосніжна зима не дала змоги лісівникам зафіксувати чисельність птахів за слідами, але вони певні — «царський» птах прижився в області й незабаром стане звичним мешканцем тутешніх лісів.

Гостро не вистачає кадрів

НЕДОЛУГЕ реформування медицини й абияке ставлення до представників благородної професії призвели до того, що країну полишили сотні тисяч лікарів і медичних сестер. Ці спеціалісти знайшли роботу за межами держави і, вочевидь, не збираються повертатися додому. Відтак маємо ситуацію, коли під час пандемії лікарні гостро потребують працівників. Не становить винятку і наш регіон, де є свої медичний виш та коледжі, які щорічно випускають тисячі спеціалістів. Міський центр зайнятості сьогодні пропонує шукачам роботи відповідного фаху звернути увагу на вакансії у лікувальних закладах міста, де потрібні медики різних категорій. Серед закладів, де є вільні вакансії, — міські клінічні лікарні №1 та №3, обласна клінічна дитяча інфекційна лікарня, міська клінічна лікарня швидкої допомоги. Ці установи потребують лікаря-анестезіолога, медсестер в інфекційне, пульмонологічне та відділення реанімації.

Спалах сімейного насильства

Невтішна статистика свідчить про те, що від початку року й у період карантину випадків насильства у родинах побільшало. Лише з 20-го по 26 квітня зафіксовано 130 інцидентів. Правоохоронці й психологи пояснюють такий спалах тим, що люди більше часу проводять із рідними вдома, у чотирьох стінах, хтось втратив роботу й зануривсь у депресію, у когось закінчилися гроші для купівлі найнеобхіднішого. Перспективи сумні, не додають оптимізму й новини з телеекранів та Інтернету. Стреси провокують конфлікти, емоційна напруженість виливається в рукоприкладство. За інформацією заступника начальника управління превентивної діяльності ГУ Нацполіції Івана Зайця, у січні-березні надійшло 3082 звернення про вчинення домашнього насилля. Постраждали від бійок у сім’ях 1470 мешканців області, з яких 1337 жінок і 19 дітей.

Поцупив... мощі з храму

ЩО ТІЛЬКИ не тягнуть злодії — від домашнього скарбу й до музейних експонатів. Але викрадення святих мощів із храму — це щось за межею розуміння! Один чолов’яга наприкінці січня примудрився винести мощі Святого Миколая із Хрестовоздвиженського храму у Вінниці. Злодюжка взяв із дерев’яної шафи в церкві ковчег із мощевиком. Поліції знадобився день, аби виявити липкорукого громадянина. За результатами судово-товарознавчої експертизи, ринкова вартість викраденого становить 12 696 гривень. Обвинувачений пояснив, що викрав із храму дерев’яну скриньку, сподіваючись знайти там гроші. Про те, що всередині були мощі святого, не знав, і пізніше подарував їх знайомому. Злодій отримав покарання — 2 роки в’язниці. Святиню повернули до храму.

Пам’ятник княгині Щербатовій

НЕМИРІВСЬКА міська рада планує встановити на території міста пам’ятник княгині Марії Щербатовій. Так удячні мешканці хочуть ушанувати благодійницю, яка наприкінці XIX і на початку XX століть зробила великий внесок у розвиток Немирова. Нині мерія оголосила збір інформації та вцілілих світлин із зображенням княгині, аби втілити її образ у скульптурі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Цифри у стабільних межах
Читати
Наразі адаптивний
Читати
Ваша зарплата не бідність
Читати
Випускникам приготуватись
Читати
Запевняють, що все гаразд
Читати
Стежитимуть камери
Читати
Державні свята не лише для православних
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове