П’ятниця, 15 травня 2020 року № 35 (19783)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19783/print.php?n=45506

  • На прийомі у спеціаліста

Краса і здоров’я — нероздільні

Розмову вів

Микола ЮРЧИШИН.

Фото автора.

В одвічних клопотах на роботі й удома жінки не завжди знаходять час на повноцінне профілактичне обстеження. Мовляв, поки нічого не болить, не варто зайвий раз непокоїтись і турбувати лікаря. Захворілих на ГРВІ терапевт зазвичай направляє на медогляд до гінеколога. Для декого його діагнози стають громом з ясного неба. Один із них — рак шийки матки.

Саме про цю недугу наша сьогоднішня розмова із завідувачкою гінекологічного відділення Київського міського онкологічного центру, експертом із питань онкології, асистентом кафедри онкології Національного медичного університету імені О. О. Богомольця кандидатом медичних наук О. П. МАНЖУРОЮ.

— Олено Петрівно, наскільки поширений рак шийки матки?

— За останні 17 років має місце тенденція до збільшення випадків цього захворювання і до смертності від нього. Ще 15 років тому ця онкологічна патологія була на сьомому місці серед захворювань, а сьогодні вона на п’ятому. З дев’ятої позиції у 2002 році серед причин смертності ця недуга перемістилася на сьому. Непокоїть те, що серед хворих переважають жінки репродуктивного і працездатного віку: від 30 до 54 років, можна сказати, цвіт нашого суспільства. В Україні на 100 000 населення 21 тисяча представниць прекрасної статі має такий діагноз. На жаль, у цьому списку значно збільшилася кількість молодих дівчат віком від 21 до 29 років. Щороку рак шийки матки виявляють майже у 5000 жінок.

— Невже не можна зупинити чи бодай зменшити зростання цього захворювання?

— Проблема в тому, що цей вид онкології належить до візуальної локалізації, діагноз має ставитись на початковій, нульовій, стадії або ж, у крайньому разі, — на першій. На жаль, близько 20 відсотків хворих приходять до нас із запущеними формами раку: на третій-четвертій стадіях. Зазвичай це жінки, які нехтують регулярним відвідуванням гінеколога, тож задавнення хвороби є наслідком цього. Таке неприпустимо!

Ми, лікарі, наполегливо повторюємо це у засобах масової інформації, нагадуючи, що убиває жінок не тільки рак молочної залози, а й рак шийки матки. Обстежуватися потрібно регулярно, не чекаючи появи симптомів. Бо тоді допомогти буде важко.

— Інколи можна почути, що багато жінок бояться йти до лікаря, мовляв, ще почуєш щось страшне...

— Рак шийки матки у жінки будь-якого віку не вирок. Медицина, особливо онкологія, сьогодні дуже просунулася вперед. Навіть із таким діагнозом жінкам репродуктивного віку робимо органозбережні операції, так звану трахелектомію. У подальшому прооперована може завагітніти і народжувати. Не треба боятися оглядів онколога. Якщо хворобу виявлено вчасно, все буде добре.

— Можна сказати, що здоров’я жінки в її руках?

— Саме так. Жіноцтво повинно вміти дбати не лише про свою зовнішню красу, а й про здоров’я. Не всі усвідомлюють, що до методів профілактики раку шийки матки належать не тільки регулярні огляди, а й правильне харчування, раціональний режим роботи і відпочинку. Чимало хвороб, у тому числі й ця, виникають на тлі стресів, загальної перевтоми. Жінка має розмежовувати поняття робота і дім, щоб не підміняти одне іншим. А ще — пам’ятати, що природа наділила її репродуктивною функцією. Важливо дотримуватися культури статевих зносин, не вести аморального способу життя. Адже будь-яка інфекція статевих органів може спровокувати онкологічне захворювання.

Чотири роки тому наша держава закупила вакцину для профілактики раку шийки матки у дівчат підліткового віку — сервавікс. Вона вже показала свою високу ефективність у багатьох європейських країнах, у тому числі й у нас. Стараннями головного лікаря онкоцентру Олександра Клюсова ця вакцина є і в нашій клініці.

— Які ще патології переважають серед ваших пацієнток?

— Хронічні інфекції статевих органів, котрі теж спричиняються тим, що жінки, хворіючи тривалий час, не звертаються до гінеколога. Розумію, час диктує свої правила, чимало представниць слабкої статі перебувають у стані стресу, виконують чоловічі роботи. Але жінка має залишатися жінкою, любити себе, піклуватися про себе.

Приходять пацієнтки й з іншими патологіями. У нашому онкоцентрі активно застосовується лапароскопія, мікроінвазивна хірургія. Зокрема, операції при міомах матки проводяться без розрізів. Тільки ми в Україні володіємо такою методикою. Через три дні після медичного втручання такі пацієнтки вже вдома.

— Нагадайте, будь ласка, профілактичні способи обстеження.

— Запідозрити рак допоможуть насамперед скринінгові методи. Бажано провести тестування на вірус папіломи. Якщо жінка робить такі обстеження раз на рік-два, то близько 90 відсотків вірогідності, що гінекологи нічого не пропустять. При виявленні з допомогою тестів якихось незначних відхилень пацієнтку направлять на поглиблену діагностику. А щодо первинної, то її можна пройти у будь-якій районній лікарні.