П’ятниця, 15 травня 2020 року № 35 (19783)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19783/print.php?n=45491

Аґрус потребує турботи

ОБРІЗКУ цієї культури проводять навесні. Вкорочують кожний здоровий пагін, залишивши три-чотири добре розвинені бруньки. Слабкі тонкі пагони вирізають повністю. У наступні роки обрізку аґрусу роблять до початку плодоношення, біля основи куща видаляють однорічні прикореневі пагони, знову залишаючи лише три-чотири добре розвинених і зручно розміщених бруньки. Відсікають і ті гілки, у яких знизилася продуктивність, є ознаки хвороби, наприклад, почорнілі кінці торішніх пагонів (це означає, що вони були уражені американською борошнистою росою).

Для формування кущів аґрусу їх обрізку починають з моменту посадки. Через рік при хорошому рості вирізають слабкі гілочки, що відростають біля основи кущів, а три-чотири сильних пагони обрізають наполовину. В результаті на наступний рік від основи куща, а також із залишених на однорічних пагонах бічних бруньок виростуть хороші сильні пагони, які сформують потужний кущ. Якщо слабкі пагони, що утворилися в перший рік життя рослини, залишаться без обрізки, то на них розвинуться слабкі бічні гілочки. Урожай на таких кущах буде незначний, він може стати високим лише з часом, коли аґрус під упливом подальших обробок і щедрих підживлень зміцніє.

На другому і третьому роках життя куща вирізають усі слабкі, а також викривлені, хворі й уражені попелицею гілки. Молодих пагонів залежно від сорту щорічно залишають від п’яти до восьми. Таким чином, створюється потужна рослина, здатна давати рясний урожай. Всі дрібні пагони треба вирізати, а залишати на заміщення п’ять-вісім найсильніших. На збільшення кількості пагонів у посушливі роки позитивно діють осінній вологозарядковий полив і хороший догляд в другій половині літа. Для посилення росту пагонів у довжину необхідно з весни застосовувати агротехніку, що сприяє збереженню вологи в ґрунті, якщо можливо, у сушу поливати насадження наприкінці травня — в червні.

Для профілактики борошнистої роси проводять обробку одновідсотковим розчином кальцинованої соди з додаванням розчину рідкого господарського мила (40 — 50 г на 10 л води). Якщо ж ця напасть все-таки з’явилася на аґрусі, обприскують настоєм з прілого листя і соломи (або сінної потерті). Готують його так: в каструлю кладуть сировину, заливають водою (1:3) і ставлять у темне місце на п’ять днів. Переброджений настій проціджують, знову розводять водою (1:3) і обробляють рослини. Або ж обприскують розчином кальцинованої соди (50 г на 10 л води з додаванням 50 г господарського мила).