П’ятниця, 15 травня 2020 року № 35 (19783)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19783/print.php?n=45489

Сприяємо запиленню

НАСАМПЕРЕД слід уміти розрізняти чоловічу рослину від жіночої. Це добре видно під час цвітіння.

Чоловіча рослина має тільки тичинкові квітки (приймочка у квітки відсутня), а у квіток жіночих рослин присутні тільки приймочки (тичинок немає). Але на деяких жіночих рослинах (як, наприклад, у ліани ківі) квітки двостатеві, але все одно для їх запилення потрібна наявність чоловічої рослини.

Найчастіше на три-чотири жіночі рослини достатньо одного екземпляра чоловічої статі. Але в деяких випадках (при браку місця, або якщо раптом виявиться, що в саду вже вирощено кілька рослин «непотрібної» статі) проводять щеплення: на «непотрібну» чоловічу рослину прищеплюють бруньку або пагін жіночої рослини (або навпаки).

Посадивши в саду тільки один саджанець, скажімо, жимолості, груші, вишні, обліпихи, сливи, актинідії і подібних рослин, які потребують присутності запилювача для рясного плодоношення, можна залишитися без врожаю, якщо, звичайно, у найближчих сусідів в садку теж немає відповідних запилювачів.

Навіть самоплідна рослина завжди зав’язує більше плодів від перехресного запилення за наявності запилювача, квітуючого в той же самий час. Виправити становище, що склалося, можна щепленням в крону живців інших сортів.

А поки щеплені живці не почали цвісти, достатньо в період цвітіння самотнього дерева або куща закріпити в його кроні (помістити в пластикову пляшку з водою) квітучу гілку від іншої рослини тієї ж культури, щоб відбулося перехресне запилення квіток дерева вітром і комахами.