Архів
П’ятниця,
15 травня 2020 року

№ 35 (19783)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарКриницяНаша поштаПост здоров’я

Добрий господар

Сторінку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Аґрус потребує турботи

ОБРІЗКУ цієї культури проводять навесні. Вкорочують кожний здоровий пагін, залишивши три-чотири добре розвинені бруньки. Слабкі тонкі пагони вирізають повністю. У наступні роки обрізку аґрусу роблять до початку плодоношення, біля основи куща видаляють однорічні прикореневі пагони, знову залишаючи лише три-чотири добре розвинених і зручно розміщених бруньки. Відсікають і ті гілки, у яких знизилася продуктивність, є ознаки хвороби, наприклад, почорнілі кінці торішніх пагонів (це означає, що вони були уражені американською борошнистою росою).

Для формування кущів аґрусу їх обрізку починають з моменту посадки. Через рік при хорошому рості вирізають слабкі гілочки, що відростають біля основи кущів, а три-чотири сильних пагони обрізають наполовину. В результаті на наступний рік від основи куща, а також із залишених на однорічних пагонах бічних бруньок виростуть хороші сильні пагони, які сформують потужний кущ. Якщо слабкі пагони, що утворилися в перший рік життя рослини, залишаться без обрізки, то на них розвинуться слабкі бічні гілочки. Урожай на таких кущах буде незначний, він може стати високим лише з часом, коли аґрус під упливом подальших обробок і щедрих підживлень зміцніє.

На другому і третьому роках життя куща вирізають усі слабкі, а також викривлені, хворі й уражені попелицею гілки. Молодих пагонів залежно від сорту щорічно залишають від п’яти до восьми. Таким чином, створюється потужна рослина, здатна давати рясний урожай. Всі дрібні пагони треба вирізати, а залишати на заміщення п’ять-вісім найсильніших. На збільшення кількості пагонів у посушливі роки позитивно діють осінній вологозарядковий полив і хороший догляд в другій половині літа. Для посилення росту пагонів у довжину необхідно з весни застосовувати агротехніку, що сприяє збереженню вологи в ґрунті, якщо можливо, у сушу поливати насадження наприкінці травня — в червні.

Для профілактики борошнистої роси проводять обробку одновідсотковим розчином кальцинованої соди з додаванням розчину рідкого господарського мила (40 — 50 г на 10 л води). Якщо ж ця напасть все-таки з’явилася на аґрусі, обприскують настоєм з прілого листя і соломи (або сінної потерті). Готують його так: в каструлю кладуть сировину, заливають водою (1:3) і ставлять у темне місце на п’ять днів. Переброджений настій проціджують, знову розводять водою (1:3) і обробляють рослини. Або ж обприскують розчином кальцинованої соди (50 г на 10 л води з додаванням 50 г господарського мила).


Версія для друку          До списку статтей

У НАСТУПНОМУ куточку докладніше поговоримо, зокрема, про мульчу. Пригадуєте, ми радили зберігати вологу в ґрунті, мульчуючи грядки? Це залишиться актуальним і надалі: хоч країною, на щастя, пройшли дощі, від спеки і посухи у майбутньому ми не застраховані. А ще, крім захисту землі від палючих променів, органічна мульча поліпшує структуру ґрунту та забезпечує рослини поживними речовинами. Тож читайте, чим мульчувати, які плюси й мінуси кожного виду.

Дедалі частіше дріжджі застосовуються не тільки за їхнім прямим призначенням, для тіста, а й у полі. Лише вносити їх слід правильно, за певними схемами і потребою кожної культури. В такому разі дріжджові підживлення запросто можуть витіснити новомодні синтетичні засоби, які пропонує хімічна промисловість.

І у ще одному цікавому матеріалі матимемо за мету допомогти вам розібратись із видами (не сортами, тут кожен вибирає, що йому до душі) троянд. Бо доступність одержання трояндового саджанця поштою спонукає господиньок прикрашати власні обійстя цими напрочуд ошатними квітами. Але ж висаджувати їх бажано грамотно, на постійні місця.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове