Архів
П’ятниця,
15 травня 2020 року

№ 35 (19783)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарКриницяНаша поштаПост здоров’я

Добрий господар

Сторінку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Сприяємо запиленню

НАСАМПЕРЕД слід уміти розрізняти чоловічу рослину від жіночої. Це добре видно під час цвітіння.

Чоловіча рослина має тільки тичинкові квітки (приймочка у квітки відсутня), а у квіток жіночих рослин присутні тільки приймочки (тичинок немає). Але на деяких жіночих рослинах (як, наприклад, у ліани ківі) квітки двостатеві, але все одно для їх запилення потрібна наявність чоловічої рослини.

Найчастіше на три-чотири жіночі рослини достатньо одного екземпляра чоловічої статі. Але в деяких випадках (при браку місця, або якщо раптом виявиться, що в саду вже вирощено кілька рослин «непотрібної» статі) проводять щеплення: на «непотрібну» чоловічу рослину прищеплюють бруньку або пагін жіночої рослини (або навпаки).

Посадивши в саду тільки один саджанець, скажімо, жимолості, груші, вишні, обліпихи, сливи, актинідії і подібних рослин, які потребують присутності запилювача для рясного плодоношення, можна залишитися без врожаю, якщо, звичайно, у найближчих сусідів в садку теж немає відповідних запилювачів.

Навіть самоплідна рослина завжди зав’язує більше плодів від перехресного запилення за наявності запилювача, квітуючого в той же самий час. Виправити становище, що склалося, можна щепленням в крону живців інших сортів.

А поки щеплені живці не почали цвісти, достатньо в період цвітіння самотнього дерева або куща закріпити в його кроні (помістити в пластикову пляшку з водою) квітучу гілку від іншої рослини тієї ж культури, щоб відбулося перехресне запилення квіток дерева вітром і комахами.

Версія для друку          До списку статтей

У НАСТУПНОМУ куточку докладніше поговоримо, зокрема, про мульчу. Пригадуєте, ми радили зберігати вологу в ґрунті, мульчуючи грядки? Це залишиться актуальним і надалі: хоч країною, на щастя, пройшли дощі, від спеки і посухи у майбутньому ми не застраховані. А ще, крім захисту землі від палючих променів, органічна мульча поліпшує структуру ґрунту та забезпечує рослини поживними речовинами. Тож читайте, чим мульчувати, які плюси й мінуси кожного виду.

Дедалі частіше дріжджі застосовуються не тільки за їхнім прямим призначенням, для тіста, а й у полі. Лише вносити їх слід правильно, за певними схемами і потребою кожної культури. В такому разі дріжджові підживлення запросто можуть витіснити новомодні синтетичні засоби, які пропонує хімічна промисловість.

І у ще одному цікавому матеріалі матимемо за мету допомогти вам розібратись із видами (не сортами, тут кожен вибирає, що йому до душі) троянд. Бо доступність одержання трояндового саджанця поштою спонукає господиньок прикрашати власні обійстя цими напрочуд ошатними квітами. Але ж висаджувати їх бажано грамотно, на постійні місця.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове