Архів
П’ятниця,
15 травня 2020 року

№ 35 (19783)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарКриницяНаша поштаПост здоров’я

Добрий господар

Сторінку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Помідори — за старим звичаєм

НАШ ЧИТАЧ із Житомира Іван Білий та інші просять розповісти про безрозсадний спосіб вирощування томатів.

Вирощування помідорів без розсади застосовують переважно у південних областях. Водночас, з огляду на зміни клімату в останні роки, можна сміливо сіяти насіння просто на грядку по всій Україні. Адже наші бабусі не мали мороки з розсадою. Щоправда, тоді й фітофтори не було.

Безрозсадний спосіб вирощування помідорів дешевший і легший. При цьому плодоношення настає на 15 — 20 днів пізніше, ніж при використанні розсадного методу. Вирішивши йти «легким шляхом», слід надавати перевагу скоростиглим сортам. До того ж насіння варто брати із запасом.

Успіх вирощування томатів безрозсадним способом значною мірою залежить від своєчасного і високоякісного проведення всіх агротехнічних робіт і правильного підбору сортів. Найкращими попередниками є озима пшениця, огірки, цибуля, коренеплоди.

Томат — теплолюбна культура. Оптимальна температура для проростання насіння 22 — 27, вночі 16ОС. За температури нижче 15 — 13ОС у рослин опадають бутони, а приморозки від 0 до -1ОС згубно діють на них.

Для пришвидшення росту і розвитку посіви доцільно вкрити плівкою або агроволокном. Їх бажано натягувати на каркаси, оскільки це дає змогу використовувати ці тимчасові укриття значно довший період і таким чином забезпечити молодим рослинам комфортні умови для їхнього розвитку, а також захистити від імовірних пізньотравневих приморозків.

Насіння перед висіванням замочують і загартовують при змінних плюсових температурах.

Висівають помідори квадратно-гніздовим способом 60+60 см. Лунки роблять із розрахунку, щоб підрослі рослини можна було підгорнути. Лунку спочатку засипають перегноєм чи компостом, добре поливають. Після того, як вода всотається, розміщують рівномірно по поверхні насіння. В одну лунку кладуть три-чотири насінини. Присипають спершу зволоженим компостом чи ґрунтом, а зверху мульчують сухою землею або компостом. Глибина загортання насіння 3 — 5 см.

Сходи помідорів з’являються через 12 — 25 днів залежно від погоди. Зате бур’ян випереджає сіянці. Тому виникає потреба прополювання і розпушування ґрунту. Вбезпечити рослинки від травмування і виполювання допоможе маячна культура — редиска чи салат. Їхнє насіння (по 3-4 штуки) варто посіяти разом із помідорним.

Дуже важливо своєчасно прорідити сіянці. Перший раз проривають помідори після відростання двох справжніх листків. Вдруге після появи третього- четвертого листків. У лунці залишають одну рослину.

Помідори досить посухостійкі. За безрозсадного способу вирощування їхня коренева система добре забезпечує себе вологою з нижніх горизонтів ґрунту. Але швидкий ріст і краще зав’язування плодів можливе лише за достатньої зволоженості грядки. Потреба у волозі змінюється залежно від періоду росту і розвитку томатів. Так, у ранньому віці «запит» на воду невеликий, в періоди зав’язування і росту плодів — значно більший.

За вегетаційний період проводять кілька підживлень. Перше рекомендується робити після першого проріджування. Для нього застосовують 25 — 30 г нітроамофоски на 10 л води. Наступні підживлення проводять з інтервалом не менш як 10 —14 днів. При цьому дозу нітроамофоски поступово збільшують на 20 — 50%, а в передостаннє й останнє підживлення в розчин додають 20 — 30 г калімагнезії.

На бідних ґрунтах доцільні органічні добрива: коров’як — 1 кг на 8 — 10 л води або курячий послід — 1 кг на 15 л води, з додаванням по 15 — 20 г калімагнезії та суперфосфату.

Після утворення перших зав’язей рослини підв’язують до встановлених поруч кілочків. Це сприяє кращому сонячному освітленню рослин, що своєю чергою підвищує урожайність і якість плодів. Підв’язування також сприяє ліпшій циркуляції повітря, що стримує розвиток фітофторозу.

Версія для друку          До списку статтей

У НАСТУПНОМУ куточку докладніше поговоримо, зокрема, про мульчу. Пригадуєте, ми радили зберігати вологу в ґрунті, мульчуючи грядки? Це залишиться актуальним і надалі: хоч країною, на щастя, пройшли дощі, від спеки і посухи у майбутньому ми не застраховані. А ще, крім захисту землі від палючих променів, органічна мульча поліпшує структуру ґрунту та забезпечує рослини поживними речовинами. Тож читайте, чим мульчувати, які плюси й мінуси кожного виду.

Дедалі частіше дріжджі застосовуються не тільки за їхнім прямим призначенням, для тіста, а й у полі. Лише вносити їх слід правильно, за певними схемами і потребою кожної культури. В такому разі дріжджові підживлення запросто можуть витіснити новомодні синтетичні засоби, які пропонує хімічна промисловість.

І у ще одному цікавому матеріалі матимемо за мету допомогти вам розібратись із видами (не сортами, тут кожен вибирає, що йому до душі) троянд. Бо доступність одержання трояндового саджанця поштою спонукає господиньок прикрашати власні обійстя цими напрочуд ошатними квітами. Але ж висаджувати їх бажано грамотно, на постійні місця.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове