П’ятниця, 8 травня 2020 року № 34 (19782)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19782/print.php?n=45440

  • Будні

Операцію дистанційно не зробиш

Тетяна РЯБОКЛЯЧ.

Київська область.

В особливо складних умовах доводиться нині працювати всім медикам. Адже для них карантин, пов'язаний із пандемією коронавірусу, — потрійне випробування: у професійному, фізичному та психологічному сенсах.

ЯКЩО працівники багатьох галузей і сфер людської діяльності можуть виконувати свою роботу дистанційно, або зачинивши двері установ і не приймаючи відвідувачів, то лікарі, медсестри, молодший медичний персонал на роботу йдуть щодня. В тому числі в Іванківську центральну районну лікарню. Зокрема й до гінекологічного відділення, очолюваного досвідченим лікарем Миколою Сергійовичем Мельничуком.

Зараз тут менше пацієнток. Бо дехто з жінок, маючи якісь недуги, може почекати, як кажуть, до кращих часів, тобто до закінчення карантину, отримуючи консультації і приймаючи призначені ліки вдома. Та кому потрібна невідкладна медична допомога — з оперативним втручанням насамперед — той поспішає у лікарню. Хто своїми ногами, а когось привозить «швидка», і не тільки з Іванкова, а й із віддалених сіл району.

Навантаження на медпрацівників відділення щодня різне: якогось дня можуть провести одну серйозну чи міні-операцію, а наступного — три-чотири або й більше. Якщо все минається без ускладнень, то пацієнтки надовго у відділенні не затримуються. Але декому доводиться провести в палаті тиждень-другий, щоб стати на ноги.

Крім професійного лікування сучасними методами, уважного і тактовного ставлення до хворих медперсоналу відділення, санітарочок, чемних і турботливих працівниць кухні, в оновленому кілька років тому хірургічно-гінекологічному корпусі Іванківської ЦРЛ є всі умови, необхідні для належного обслуговування хворих: просторі і світлі палати з умивальником у кожній, санвузли з душем та гарячою водою щодня. Всюди чистота і порядок, постійно проводяться вологе прибирання і кварцування, персонал працює в захисних масках. Лікарі були, є і будуть на посту, незалежно від того, що «утне» підступний коронавірус.