П’ятниця, 8 травня 2020 року № 34 (19782)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19782/print.php?n=45438

  • На зв’язку — Херсонщина

Практичний досвід кращий за теорію

Василь ПІДДУБНЯК.

МЕДИКИ краю радились із колегами і експертами з Китаю щодо боротьби із коронавірусом. Таке спілкування забезпечив телеміст Херсон — Шаньдун, повідомляє сайт ОДА.

«Обговорення, яке тривало близько трьох годин, пройшло на високому рівні, — сказав директор департаменту охорони здоров’я Віктор Короленко. — Наші спеціалісти зосередили увагу на складних питання боротьби з коронавірусом і отримали на них кваліфіковані відповіді. Ба більше: колеги надали нам і письмові відповіді у перекладі на українську, які розіслані всім лікарям області».

Станом на 6 травня в області наявність коронавірусу лабораторно підтверджена у 146 осіб. З них 62 одужали. На жаль, дві людини померли.

Благодійні «десанти» для сіл

КАРАНТИННІ заходи, необхідні для боротьби з пандемією, боляче б’ють по кишенях українців. Тож потреба у підтримці та турботі зростає щоденно не тільки у пенсіонерів, а й у всього населення. Щоб поділитися частинкою добра і турботи з іншими, працівники ТОВ «СП «Злато Таврії» на чолі з керівником Ігорем Йосипенком відвідали домівки майже тисячі своїх пайовиків.

За два тижні, повідомляє сайт агропідприємства, представники товариства побували в селах Новокаїри, Республіканець, Милове, Червоний Яр, Суханове, Качкарівка, Саблуківка, Нова Кам’янка, Дудчани і передали продуктові набори. Така підтримка нині як ніколи своєчасна.

Допомога, на яку вже не очікували

МЕДИКИ обласної інфекційної лікарні ім. І. Г. Горбачевського отримали благодійну допомогу від фонду Петра Порошенка — захисні костюми і спеціальні окуляри. Про це повідомив народний депутат України Ахтем Чийгоз.

Депутат зауважив, що українські лікарі не були захищені, коли країна зіткнулася із пандемією, забезпечення медиків було прямим обов’язком влади, додавши: «Те, що немає таких антирекордів, які ми спостерігали в інших країнах світу, це насамперед заслуга суспільства. Воно ще раз продемонструвало дуже високу самоорганізованість».

Карасям спокою не бачити

ТРИВАЄ зариблення пониззя Дніпра в районі затону «Нібулон» у Голій Пристані. У «велику воду» переселено майже 400 тисяч мальків старожила головної ріки України — щуки.

Зарибок вирощений за рахунок державних коштів ДУ «Херсонський виробничо-експериментальний завод із розведення молоді частикових риб». Про це повідомляє пресслужба Херсонського рибного патруля. Контролювали заселення водних біоресурсів спеціалісти управління Державного агентства рибного господарства і представники Державної екологічної інспекції в області та екологи Голопристанської міськради.

У степу виросли «сонячні дерева»

У ЦЕНТРІ Добросілля Олешківського району з’явилося «сонячне дерево», завдяки якому селяни одержали безкоштовний Wi-Fi. Відтепер жителі та гості села зможуть у будь-який час доби отримати важливу інформацію через мережу Інтернет, особливо важливу в період карантину, а також підзарядити свій мобільний телефон або планшет. Великокопанівська об’єднана територіальна громада, до якої входить і Добропілля, наполегливо сприяє розвиткові саме цифрових технологій на території громади. Торік такі «дерева» облаштували у всіх населених пунктах, а нинішнього, згідно з ІТ-стратегією, будуть під’єднані до всесвітньої «павутини».

Хоч двері й зачинені — заходьте!

В ОБЛАСНОМУ xудoжньoму музеї наприкінці квітня мала вiдкpитиcь виcтaвкa poбiт xepcoнcькoї xудoжницi Oльги Бpинцeвoї за назвою «Життя прекрасне». Втім, чергове свято мистецтва зіпсував нинішній карантин.

Хоча популярний у мешканців міста на Дніпрі культурний заклад так і не відчинився, відвідувачі змогли побачити твори Бринцевої, не виходячи з дому. Усі роботи художниці були виставлені на офіційній музейній сторінці у Facebook. Нині у музеї зберігається понад півсотні робіт талановитої мисткині. Це живопис, батик і гобелени, присвячені пейзажам різних країн, євангельським образам.