П’ятниця, 8 травня 2020 року № 34 (19782)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19782/print.php?n=45436

  • Сільські обрії

У поле вірусу зась

Ганна КЛІКОВКА.

Запорізька область.

На фото Василя Прохоровича (зліва направо): механізатор Сергій Бондурко та директор ТОВ «Алоінс-Агро» Олександр Шевченко перевіряють якість сівби.

Як добре бодай на часинку вирватись на весняну ниву! Разом із керівником ТОВ «Алоінс-Агро», що у Більмацькому районі, Олександром Шевченком ми побували у степу. Дотримуємося дистанції, у засобах безпеки, але все ж дихаємо привіллям. Тут підростає, набираючись сил, майбутній урожай, на який цього складного високосного року так сподіваються люди. Отже, усяким злим вірусам сюди зась!

МИЛУЄМОСЯ дружними сходами гороху і ярого ячменю.

— Все ж вологи малувато, — зітхає Олександр Олександрович.

А потім господар показує посіви озимого ріпаку, які вже викинули цвіт. А на одному з полів ріпак квітне тільки по краях. З’ясувалося, рослини тут підмерзли, бо кілька ночей їх добряче пробирало морозцем. Посіви ріпаку ще зміцніють, задля цього люди витрачають чимало енергії. Просять у Бога і рясних опадів.

Торік восени хлібороби ТОВ «Алоінс-Агро» раділи сходам озимої пшениці, ріпаку і ячменю. Посіяли вчасно, як кажуть, у добру годину, от вони гарно й розкущились. Оскільки вологи в ґрунті було достатньо, то справно увійшли в зиму, добре перезимували. Навесні механізатори спершу підживили культури рідкими комплексними добривами, вдруге — гранульованою аміачною селітрою. Усе складалося добре, проте довго допікав брак вологи у ґрунті, поле потерпало від сухих вітрів. Нарешті задощило, та чи вистачить цих опадів, щоб засохла земля достатньо зволожилась? А тут іще осоружний карантин!

— Здоров’я людей передусім, повсякчас про нього дбаємо, — наголосив директор, — постійно нагадуємо працівникам, як поводитись у період карантину на роботі й у побуті. Люди виходили виконувати найнеобхідніше, а загалом «карантинили» вдома. Зараз підоспіли весняні роботи, тож механізатори поспішили в поле.

Вони обробляють ріпак фунгіцидами від хвороб. Нивою спритно бігає обприскувач, здаля схожий на зеленого коника.

— Маємо надійну і високопродуктивну техніку, — похвалився Олександр Олександрович. — Але найголовніше те, що вона у руках досвідчених механізаторів Геннадія Журавського й Володимира Бородая, які трудяться на різних полях.

Агроном із захисту рослин сільгосппідприємства Олексій Панченко не стільки контролює роботу агрегата, бо не сумнівається у професійності землеробів, скільки цікавиться, чи не потрібна поміч, допомагає механізаторам оперативно заправляти обприскувач хімікатами.

Зараз у ТОВ «Алоінс-Агро» сіють соняшник. На краю поля зупинився справжній красень — посівний агрегат, він вражає потужними габаритами: імпортний трактор «Нью Холланд» із 24-рядною сівалкою «Хорш Маестро».

— Добра техніка, — схвально каже механізатор Сергій Бондурко, — працювати саме задоволення! А навігатор GPS, розумне таке створіння інженерне, справжній товариш, безпомильно вказує, скільки поля вже засіяно, отже, унеможливлені просіви. За день можна посіяти близько сотні гектарів.

І Сергій, й інші механізатори поспішають. Бо день такий, що рік годує, все слід встигнути вчасно і дати раду цьому полю, де працьовиті чоловіки трудяться на потужних машинах. Аби був хліб і щасливі й здорові люди.