П’ятниця, 8 травня 2020 року № 34 (19782)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19782/print.php?n=45435

  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Кульбаба лікує

Оксана СКИТАЛІНСЬКА,

дієтолог.

У НАРОДНІЙ медицині кульбаба використовується дуже часто. Її рекомендують уживати при атеросклерозі, запальних процесах у нирках і печінці, каменях у жовчному міхурі, холециститі, гастриті зі зниженою кислотністю, низькому рівні калію в організмі, цирозі печінки.

Всім, у кого часто з’являється герпес на губах або біля носа, треба раз на тиждень протягом усього періоду цвітіння кульбаби з’їдати по 7-10 золотистих голівок суцвіть, попередньо очистивши їх від зелені. На смак вони солодкуваті, з медовим запахом. Після такого лікування про висипи забудете надовго.

Для очищення печінки: 200 суцвіть кульбаби промити, залити літром води і варити на повільному вогні 25 хвилин. Остудити, процідити, віджати квіти. Додати 1 кг цукру і варити на повільному вогні, поки не загусне. Приймати двічі на день вранці й увечері, додаючи по 1 ч. л. в склянку води. Якщо печінка сильно забруднена токсинами, можуть виникнути болі в жовчному міхурі.

При ревматизмі: квіти кульбаби подрібнити, додати таку ж кількість цукру, перемішати. Поставити в холодильник на півтора тижні. Процідити рідину. Приймати настій по столовій ложці за годину до їди раз на день.

Навесні дуже корисний сік із листя кульбаби. Він зміцнює організм, знімає запалення в шлунку, при хронічних запорах діє як легке проносне, для печінки і жовчного міхура — як жовчогінний засіб. У матерів, що годують груддю, сприяє збільшенню кількості молока. Також виявляє жарознижувальну і потогінну дію. Для приготування соку листя кульбаби добре промити, витримати в концентрованому розчині солі 20-30 хвилин, знову промити в холодній воді, ошпарити (обов’язково) окропом, пропустити через м’ясорубку, віджати крізь щільну тканину, розбавити водою 1:1 і прокип’ятити 2-3 хвилини. Приймати по чверті склянки за 20 хвилин до їди двічі на день.

При захворюваннях хребта і кісток, а також для зміцнення і поліпшення загального стану зубів рекомендують уживати суміш, приготовлену з соків кульбаби, моркви і листя ріпи. Також цей сік можна змішувати з будь-якими дикорослими лікарськими рослинами. Для того, щоб наситити організм усіма необхідними для здоров’я речовинами, достатньо щодня вживати по 2-3 ложки такого засобу перед їдою.

Якщо є хронічне захворювання печінки, застосовують листя і корінь кульбаби як засіб, що зменшує кількість холестерину в крові. Радять таку мікстуру: сік свіжих коренів кульбаби — 100 г, спирт 90О — 15 г, гліцерин — 15 г, вода — 17 мл. Процідити і приймати по 1-2 столові ложки на день. Рекомендується приймати по 50-100 г соку рослини на день, він справляє кровоочисну властивість, може застосовуватись як тонізуючий, сечогінний засіб, при слабкості шлунка, жовтяниці, при шкірних захворюваннях і подагрі. Вважається, що кульбаба зменшує приплив крові до печінки і розчиняє жовчні камені.

При переохолодженні й грипі віджати сік з усієї рослини кульбаби, законсервувати зі спиртом у пропорції 1:1, або настоювати всю рослину на спирті 21 день у темному місці. Процідити, віджати, приймати по 30-50 г раз-двічі на день.

Свіжозірваний лист кульбаби подрібнити, розтерти до вологості і прив’язати до місця укусу. Поміняти через дві-три години. Невеликі молоді бородавки можна вилікувати соком кульбаби.

Ця рослина як жовчогінний засіб: 5 ст. ложок без верху грубо стовчених коренів кульбаби залити 1 л окропу, кип’ятити під кришкою 20 хв., остудити і процідити. Приймати теплим тричі на день по 1/2 склянки за 1 годину до їди.

За відсутності апетиту: 2 ч. ложки подрібненого коріння залити 1 склянкою холодної кип’яченої води, настоювати 8 годин. Пити по 1/4 склянки чотири рази на день перед їдою.

Коли дошкуляє недокрів’я, авітаміноз: 1 ч. ложка коренів і листя залити 1 склянкою окропу, настояти, закутавши, 1-2 години, процідити. Приймати по 1/4 склянки 3-4 рази на день за 20 хв до їди.

При різних хворобах крові і як засіб, що поліпшує обмін речовин: 1 ст. ложка подрібнених коренів залити 1 склянкою окропу, настояти, вкутавши, 1-2 години, процідити. Приймати по 1/4 склянки 3-4 рази на день за 30 хв до їди.

Як проносне: сухе коріння подрібнити в кавомолці для одержання порошку. Приймати порошок по 1/2 ч. ложки 3 рази на день.

Попри довгий список корисних властивостей кульбаба та продукти на її основі мають також низку протипоказань. Застосування рослини як ліки сильно підвищує кислотність шлунково-кишкового тракту і шкідливе при серцево-судинних захворюваннях. Кульбаба не рекомендується також вагітним, дітям молодше 12 років і тим, хто страждає від закупорювання жовчних шляхів. А ще вона не сумісна з нікотином і алкоголем. Їх спільне вживання може призвести до непередбаченої реакції організму. Загалом навіть у разі відсутності протипоказань перед уживанням продуктів із кульбаби потрібно неодмінно проконсультуватися з лікарем.

Не зайве також нагадати, коли правильно збирати кульбабу: коріння — восени, листя — до цвітіння.