П’ятниця, 8 травня 2020 року № 34 (19782)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19782/print.php?n=45426

  • Актуально

Продовжили, але послабили

Олена КОЩЕНКО.

Карантин в Україні триватиме по 22 травня. Втім, уже з наступного понеділка очікується перша хвиля пом’якшення обмежувальних заходів.

ПОЧНУТЬ відкриватися магазини непродовольчих товарів. Можна буде гуляти в парках, пити каву в кафе. А також нарешті полікувати зуби, відремонтувати побутову техніку, проконсультуватись із нотаріусом чи адвокатом. Ще — привести до ладу чуприну в перукарні, зробити манікюр, здати у хімчистку одяг чи полагодити взуття. І навіть відвідати музей або бібліотеку.

Зрозуміло, що маски у магазинах та інших закладах не скасовуються. Як і необхідність дотримуватися соціальної дистанції. У ту ж перукарню дозволятиметься заходити тільки через 15 хвилин після того, як її полишив попередній клієнт. А в закладах громадського харчування має бути збільшено відстань між столиками…

Щоправда, і без офіційного дозволу Кабміну в багатьох населених пунктах місцева влада оголосила про послаблення карантинних заходів. Зокрема, мер Черкас Анатолій Бондаренко ще наприкінці квітня ухвалив рішення про дочасне послаблення карантину в обласному центрі. Там повідкривались усі магазини, кафе і ресторани, майстерні з побутового обслуговування, адвокатські й нотаріальні контори, перукарні.

Поки поліція відкривала кримінальне провадження, звинувативши місцеву владу в порушенні санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам, дочасне послаблення карантину в Черкасах підтримала низка мерів інших міст. Почався такий собі парад місцевих суверенітетів. Наприкінці тижня по всій країні стали з’являтися вуличні торговельні ятки, а на колись закритих базарах зажевріло життя. І людей можна зрозуміти. Українці давно призвичаїлись скуплятися на ринках. Там і ціни зазвичай нижчі, до того ж можна купувати овочі, фрукти та інші харчі в одних і тих же торговців, з якими за роки усталилися довірливі стосунки.

Вчинок черкаських управлінців розлютив центральну владу. «Це спроба заробити політичні рейтинги ціною життя та здоров'я жителів міста. І це буде мати відповідні юридичні наслідки», — зазначив у своєму «полум'яному привіті» меру Черкас Президент Володимир Зеленський. У відповідь Бондаренко наголосив, що його «ніякими криміналами не залякати».

До речі, ще півтора місяця тому сам мер Черкас закликав дотримуватися карантину і вимагав від правоохоронців жорсткіших дій. «Та демократія, яка відбувається зараз, ні до чого гарного не приведе. Ви бачите те, що відбувалося в Китаї. Тільки найжорсткіші заходи карантину фактично побороли епідемію», — говорив він іще 14 березня. А щодо вимушеного простою бізнесу підкреслював: «Я звертаюся до підприємців. Шановні друзі, прибутки усі з собою ми не заберемо». Нинішній же різкий перехід від жорсткої політики карантину до дочасного його послаблення обізнані із черкаським владним закуліссям експерти пов'язують із прийдешніми місцевими виборами у жовтні 2020-го.

Хай там як, але після таких «антикарантинних» проявів в Україні, охопленій ще й протестами фермерів, які з відчаю, що ніде збувати вирощене, перекривали траси і показово викидали на звалище городину та садовину, в Кабміні заявили про пом’якшення карантину.

А тим часом усіх непокоїть, коли карантин буде скасовано повністю. Як зазначають в уряді, це станеться лише тоді, коли в країні протягом 10 діб поспіль число виявлених заражень коронавірусом не зростатиме.