Архів
П’ятниця,
8 травня 2020 року

№ 34 (19782)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Відлуння

«Байда» повернувся

Маргарита СИТНИК.

У 2016 РОЦІ в селі Березова Лука Гадяцького району на Полтавщині зусиллями Спілки політв’язнів і репресованих українців у Польщі, РДА та райради було відкрито меморіальну дошку легендарному землякові Миколі Савченку на псевдо «Байда», який у складі УПА боровся за державність та незалежність неньки. Однак торік у грудні стався кричущий інцидент — вандали її розтрощили. Виправила ситуацію місцева влада, днями відкривши оновлену пам’ятку.

На початку варто трішки більше дізнатися про Миколу Савченка. Майбутній командир народився 20 лютого 1921 року в Березовій Луці, у селянській родині. Після закінчення десятирічки вступив до керамічного технікуму в Миргороді. Потім відслужив у РСЧА, одержавши звання лейтенанта. Коли гітлерівська Німеччина розпочала війну з Радянським Союзом, армія якого не змогла втримати натиск і відступила, залишився на Полтавщині. Наприкінці 1943 року Микола Савченко перебрався на територію Західної України і вступив до лав УПА в Карпатах, діставши призначення командиром підрозділу ВО-5 «Маківка» на Дрогобиччині та псевдо «Байда». Вже у серпні 1944-го очолив сотню «Східняки», що складалася з колишніх червоноармійців із центральних та східних областей. Незабаром сотня «Байди» ввійшла до Лемківського загону ВО-6 «Сян», у січні 1945 року перейшовши на Тернопільщину. Микола Савченко дослужився до курінного ад’ютанта, старшого булавного, згодом був заступником командира 26-го (Лемківського) ТВ «Лемко» та командиром Перемиського куренів.

1950-го довелось емігрувати у США. Там колишній командир повернувся до мирного життя назвався Петром Миколенком, аби відвести небезпеку від родини, що проживала в радянській Україні, здобув інженерну освіту, працював за фахом. Однак активності не полишав: був одним з організаторів Об’єднання колишніх вояків УПА в США, кілька разів його очолював. 1973 року стояв біля витоків створення торонтського видавничого комітету «Літопис УПА». Помер командир «Байда» 1 січня 1979 року в місті Детройт, США.

Земляки вшанували його пам’ять аж за кілька десятиліть. Біля відновленої коштом Петрівсько-Роменської ОТГ (до якої належить Березова Лука) меморіальної дошки встановили відеокамеру, щоб убезпечити місце від зазіхань варварів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Щодня — по кількасот
Читати
Відкриваються для покупців
Читати
Пропонують прибрати пільгу
Читати
Безробіття зростає
Читати
Відновили імпорт із РФ
Читати
Навчання завершать дистанційно
Читати
Як одержати «карантинні» виплати
Читати
Загинули діти
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове