Архів
П’ятниця,
8 травня 2020 року

№ 34 (19782)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Сільські обрії

У поле вірусу зась

Ганна КЛІКОВКА.

Запорізька область.

На фото Василя Прохоровича (зліва направо): механізатор Сергій Бондурко та директор ТОВ «Алоінс-Агро» Олександр Шевченко перевіряють якість сівби.

Як добре бодай на часинку вирватись на весняну ниву! Разом із керівником ТОВ «Алоінс-Агро», що у Більмацькому районі, Олександром Шевченком ми побували у степу. Дотримуємося дистанції, у засобах безпеки, але все ж дихаємо привіллям. Тут підростає, набираючись сил, майбутній урожай, на який цього складного високосного року так сподіваються люди. Отже, усяким злим вірусам сюди зась!

МИЛУЄМОСЯ дружними сходами гороху і ярого ячменю.

— Все ж вологи малувато, — зітхає Олександр Олександрович.

А потім господар показує посіви озимого ріпаку, які вже викинули цвіт. А на одному з полів ріпак квітне тільки по краях. З’ясувалося, рослини тут підмерзли, бо кілька ночей їх добряче пробирало морозцем. Посіви ріпаку ще зміцніють, задля цього люди витрачають чимало енергії. Просять у Бога і рясних опадів.

Торік восени хлібороби ТОВ «Алоінс-Агро» раділи сходам озимої пшениці, ріпаку і ячменю. Посіяли вчасно, як кажуть, у добру годину, от вони гарно й розкущились. Оскільки вологи в ґрунті було достатньо, то справно увійшли в зиму, добре перезимували. Навесні механізатори спершу підживили культури рідкими комплексними добривами, вдруге — гранульованою аміачною селітрою. Усе складалося добре, проте довго допікав брак вологи у ґрунті, поле потерпало від сухих вітрів. Нарешті задощило, та чи вистачить цих опадів, щоб засохла земля достатньо зволожилась? А тут іще осоружний карантин!

— Здоров’я людей передусім, повсякчас про нього дбаємо, — наголосив директор, — постійно нагадуємо працівникам, як поводитись у період карантину на роботі й у побуті. Люди виходили виконувати найнеобхідніше, а загалом «карантинили» вдома. Зараз підоспіли весняні роботи, тож механізатори поспішили в поле.

Вони обробляють ріпак фунгіцидами від хвороб. Нивою спритно бігає обприскувач, здаля схожий на зеленого коника.

— Маємо надійну і високопродуктивну техніку, — похвалився Олександр Олександрович. — Але найголовніше те, що вона у руках досвідчених механізаторів Геннадія Журавського й Володимира Бородая, які трудяться на різних полях.

Агроном із захисту рослин сільгосппідприємства Олексій Панченко не стільки контролює роботу агрегата, бо не сумнівається у професійності землеробів, скільки цікавиться, чи не потрібна поміч, допомагає механізаторам оперативно заправляти обприскувач хімікатами.

Зараз у ТОВ «Алоінс-Агро» сіють соняшник. На краю поля зупинився справжній красень — посівний агрегат, він вражає потужними габаритами: імпортний трактор «Нью Холланд» із 24-рядною сівалкою «Хорш Маестро».

— Добра техніка, — схвально каже механізатор Сергій Бондурко, — працювати саме задоволення! А навігатор GPS, розумне таке створіння інженерне, справжній товариш, безпомильно вказує, скільки поля вже засіяно, отже, унеможливлені просіви. За день можна посіяти близько сотні гектарів.

І Сергій, й інші механізатори поспішають. Бо день такий, що рік годує, все слід встигнути вчасно і дати раду цьому полю, де працьовиті чоловіки трудяться на потужних машинах. Аби був хліб і щасливі й здорові люди.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Щодня — по кількасот
Читати
Відкриваються для покупців
Читати
Пропонують прибрати пільгу
Читати
Безробіття зростає
Читати
Відновили імпорт із РФ
Читати
Навчання завершать дистанційно
Читати
Як одержати «карантинні» виплати
Читати
Загинули діти
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове