Архів
П’ятниця,
8 травня 2020 року

№ 34 (19782)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Кульбаба лікує

Оксана СКИТАЛІНСЬКА,

дієтолог.

У НАРОДНІЙ медицині кульбаба використовується дуже часто. Її рекомендують уживати при атеросклерозі, запальних процесах у нирках і печінці, каменях у жовчному міхурі, холециститі, гастриті зі зниженою кислотністю, низькому рівні калію в організмі, цирозі печінки.

Всім, у кого часто з’являється герпес на губах або біля носа, треба раз на тиждень протягом усього періоду цвітіння кульбаби з’їдати по 7-10 золотистих голівок суцвіть, попередньо очистивши їх від зелені. На смак вони солодкуваті, з медовим запахом. Після такого лікування про висипи забудете надовго.

Для очищення печінки: 200 суцвіть кульбаби промити, залити літром води і варити на повільному вогні 25 хвилин. Остудити, процідити, віджати квіти. Додати 1 кг цукру і варити на повільному вогні, поки не загусне. Приймати двічі на день вранці й увечері, додаючи по 1 ч. л. в склянку води. Якщо печінка сильно забруднена токсинами, можуть виникнути болі в жовчному міхурі.

При ревматизмі: квіти кульбаби подрібнити, додати таку ж кількість цукру, перемішати. Поставити в холодильник на півтора тижні. Процідити рідину. Приймати настій по столовій ложці за годину до їди раз на день.

Навесні дуже корисний сік із листя кульбаби. Він зміцнює організм, знімає запалення в шлунку, при хронічних запорах діє як легке проносне, для печінки і жовчного міхура — як жовчогінний засіб. У матерів, що годують груддю, сприяє збільшенню кількості молока. Також виявляє жарознижувальну і потогінну дію. Для приготування соку листя кульбаби добре промити, витримати в концентрованому розчині солі 20-30 хвилин, знову промити в холодній воді, ошпарити (обов’язково) окропом, пропустити через м’ясорубку, віджати крізь щільну тканину, розбавити водою 1:1 і прокип’ятити 2-3 хвилини. Приймати по чверті склянки за 20 хвилин до їди двічі на день.

При захворюваннях хребта і кісток, а також для зміцнення і поліпшення загального стану зубів рекомендують уживати суміш, приготовлену з соків кульбаби, моркви і листя ріпи. Також цей сік можна змішувати з будь-якими дикорослими лікарськими рослинами. Для того, щоб наситити організм усіма необхідними для здоров’я речовинами, достатньо щодня вживати по 2-3 ложки такого засобу перед їдою.

Якщо є хронічне захворювання печінки, застосовують листя і корінь кульбаби як засіб, що зменшує кількість холестерину в крові. Радять таку мікстуру: сік свіжих коренів кульбаби — 100 г, спирт 90О — 15 г, гліцерин — 15 г, вода — 17 мл. Процідити і приймати по 1-2 столові ложки на день. Рекомендується приймати по 50-100 г соку рослини на день, він справляє кровоочисну властивість, може застосовуватись як тонізуючий, сечогінний засіб, при слабкості шлунка, жовтяниці, при шкірних захворюваннях і подагрі. Вважається, що кульбаба зменшує приплив крові до печінки і розчиняє жовчні камені.

При переохолодженні й грипі віджати сік з усієї рослини кульбаби, законсервувати зі спиртом у пропорції 1:1, або настоювати всю рослину на спирті 21 день у темному місці. Процідити, віджати, приймати по 30-50 г раз-двічі на день.

Свіжозірваний лист кульбаби подрібнити, розтерти до вологості і прив’язати до місця укусу. Поміняти через дві-три години. Невеликі молоді бородавки можна вилікувати соком кульбаби.

Ця рослина як жовчогінний засіб: 5 ст. ложок без верху грубо стовчених коренів кульбаби залити 1 л окропу, кип’ятити під кришкою 20 хв., остудити і процідити. Приймати теплим тричі на день по 1/2 склянки за 1 годину до їди.

За відсутності апетиту: 2 ч. ложки подрібненого коріння залити 1 склянкою холодної кип’яченої води, настоювати 8 годин. Пити по 1/4 склянки чотири рази на день перед їдою.

Коли дошкуляє недокрів’я, авітаміноз: 1 ч. ложка коренів і листя залити 1 склянкою окропу, настояти, закутавши, 1-2 години, процідити. Приймати по 1/4 склянки 3-4 рази на день за 20 хв до їди.

При різних хворобах крові і як засіб, що поліпшує обмін речовин: 1 ст. ложка подрібнених коренів залити 1 склянкою окропу, настояти, вкутавши, 1-2 години, процідити. Приймати по 1/4 склянки 3-4 рази на день за 30 хв до їди.

Як проносне: сухе коріння подрібнити в кавомолці для одержання порошку. Приймати порошок по 1/2 ч. ложки 3 рази на день.

Попри довгий список корисних властивостей кульбаба та продукти на її основі мають також низку протипоказань. Застосування рослини як ліки сильно підвищує кислотність шлунково-кишкового тракту і шкідливе при серцево-судинних захворюваннях. Кульбаба не рекомендується також вагітним, дітям молодше 12 років і тим, хто страждає від закупорювання жовчних шляхів. А ще вона не сумісна з нікотином і алкоголем. Їх спільне вживання може призвести до непередбаченої реакції організму. Загалом навіть у разі відсутності протипоказань перед уживанням продуктів із кульбаби потрібно неодмінно проконсультуватися з лікарем.

Не зайве також нагадати, коли правильно збирати кульбабу: коріння — восени, листя — до цвітіння.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Щодня — по кількасот
Читати
Відкриваються для покупців
Читати
Пропонують прибрати пільгу
Читати
Безробіття зростає
Читати
Відновили імпорт із РФ
Читати
Навчання завершать дистанційно
Читати
Як одержати «карантинні» виплати
Читати
Загинули діти
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове