Архів
П’ятниця,
8 травня 2020 року

№ 34 (19782)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • З приводу

За чужими лекалами

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

У Харкові збираються святкувати День Перемоги на російський копил. Спершу було запропоновано влаштувати на балконах акцію «Безсмертний полк», тепер намірились запровадити в школах «Вахту пам’яті», що стартувала в Росії.

НА ПЕРШИЙ погляд, нічого підозрілого в ініціативі міського голови Геннадія Кернеса провести цей дистанційний захід у школах обласного центру нема. Департамент освіти Харківської міської ради підтримав ідею мера.

Однак проукраїнськи налаштованим батькам не сподобалось, що дітей змушують брати участь у цій акції. Бо, як пояснила учасниця волонтерського об’єднання «Харків з тобою» правнучка архітектора, котрий спроєктував найвідоміші будівлі в місті, Олена Роффе, цю «Вахту пам’яті» започаткувала і проводить російська організація, серед партнерів якої — міноборони та міносвіти РФ, тамтешні громадські організації «Юнармія», «Роспатріот», ветеранів та інші. Захід, певна річ, фінансується з російського держбюджету. Свого часу «Вахтою пам’яті» опікувався підрозділ федерального військового відомства, який передав естафету громадській організації. Напевне, не є збігом, що сталося це у 2013 році, напередодні російсько-української війни.

— Багато харків’ян обурюється, чому їхні діти мають брати участь у чужій акції, — стверджує пані Олена. — Тим паче що маємо власні, започатковані нашим Інститутом національної пам’яті, зокрема й для загальноосвітніх шкіл. Та й смислове наповнення «Вахти пам’яті» — це типове «побєдобєсіє». Як на мене, важливим є не гучне нагадування про війну та перемогу в ній, а постійне піклування про тих, хто пройшов те пекло.

Фронтовиків у нас залишилось мізерне число, бо кому в 1945-му було 18, то тепер 98. До ветеранів у нас, утім, прирівняні й діти війни, які народилися до 1932 року і допоміжними заходами в тилу наближали перемогу. Їм також уже далеко за 80, і про їхні здоров’я і благополуччя треба дбати.

Друга світова війна — це кривава трагедія, яку розв’язала фашистська Німеччина разом із СРСР. Шлях до початку війни був відкритий пактом Молотова — Ріббентропа 23 серпня 1939 року. Україна зробила значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками Німеччини. Ціною цього стали страшенні матеріальні й демографічні втрати. Останні історики оцінюють у 8-10 мільйонів чоловік. Українці ж воювали не тільки у складі Червоної та Радянської армій, а й в арміях багатьох країн світу. А бійцям УПА довелося боротися як проти нацистів, так і проти більшовиків.

Але хіба про це буде мова у «Вахті пам’яті», ініційованій Геннадієм Кернесом? Ні. Як не йтиметься і про те, що й сьогодні у війні, розв’язаній Росією, яка анексувала Крим і захопила частину Донецької та Луганської областей, гинуть українці. Наші нинішні керманичі взагалі чомусь сором’язливо замовчують цей факт. Мені пригадуються слова ветерана Другої світової війни капітана першого рангу, морсь­кого піхотинця запоріжця Івана Залужного, сказані ним над труною загиблого на Донбасі онука через 70 років після Перемоги. Тоді, у серпні 2014-го, 95-річний чоловік звернувся до російських ветеранів, з якими пройшов фронти Другої світової, з проханням зупинити керманича їхньої країни та розпочату ним війну. Звернувся він і до російського президента. «Путін, що ж ти робиш?! Усе тобі мало! Ви Крим взяли. Мало?.. Тепер тобі що, Луганськ потрібен? Донецьк потрібен? Уся Україна потрібна?» — казав Залужний, проводжаючи онука в дорогу, з якої нема вороття…

Ветеран, якому далеко за дев’яносто, розумів цей зв’язок між тодішньою і нинішньою війнами. А Геннадій Кернес продовжує «ліпити» історію за чужими лекалами.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Щодня — по кількасот
Читати
Відкриваються для покупців
Читати
Пропонують прибрати пільгу
Читати
Безробіття зростає
Читати
Відновили імпорт із РФ
Читати
Навчання завершать дистанційно
Читати
Як одержати «карантинні» виплати
Читати
Загинули діти
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове