Архів
П’ятниця,
8 травня 2020 року

№ 34 (19782)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

Продовжили, але послабили

Олена КОЩЕНКО.

Карантин в Україні триватиме по 22 травня. Втім, уже з наступного понеділка очікується перша хвиля пом’якшення обмежувальних заходів.

ПОЧНУТЬ відкриватися магазини непродовольчих товарів. Можна буде гуляти в парках, пити каву в кафе. А також нарешті полікувати зуби, відремонтувати побутову техніку, проконсультуватись із нотаріусом чи адвокатом. Ще — привести до ладу чуприну в перукарні, зробити манікюр, здати у хімчистку одяг чи полагодити взуття. І навіть відвідати музей або бібліотеку.

Зрозуміло, що маски у магазинах та інших закладах не скасовуються. Як і необхідність дотримуватися соціальної дистанції. У ту ж перукарню дозволятиметься заходити тільки через 15 хвилин після того, як її полишив попередній клієнт. А в закладах громадського харчування має бути збільшено відстань між столиками…

Щоправда, і без офіційного дозволу Кабміну в багатьох населених пунктах місцева влада оголосила про послаблення карантинних заходів. Зокрема, мер Черкас Анатолій Бондаренко ще наприкінці квітня ухвалив рішення про дочасне послаблення карантину в обласному центрі. Там повідкривались усі магазини, кафе і ресторани, майстерні з побутового обслуговування, адвокатські й нотаріальні контори, перукарні.

Поки поліція відкривала кримінальне провадження, звинувативши місцеву владу в порушенні санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам, дочасне послаблення карантину в Черкасах підтримала низка мерів інших міст. Почався такий собі парад місцевих суверенітетів. Наприкінці тижня по всій країні стали з’являтися вуличні торговельні ятки, а на колись закритих базарах зажевріло життя. І людей можна зрозуміти. Українці давно призвичаїлись скуплятися на ринках. Там і ціни зазвичай нижчі, до того ж можна купувати овочі, фрукти та інші харчі в одних і тих же торговців, з якими за роки усталилися довірливі стосунки.

Вчинок черкаських управлінців розлютив центральну владу. «Це спроба заробити політичні рейтинги ціною життя та здоров'я жителів міста. І це буде мати відповідні юридичні наслідки», — зазначив у своєму «полум'яному привіті» меру Черкас Президент Володимир Зеленський. У відповідь Бондаренко наголосив, що його «ніякими криміналами не залякати».

До речі, ще півтора місяця тому сам мер Черкас закликав дотримуватися карантину і вимагав від правоохоронців жорсткіших дій. «Та демократія, яка відбувається зараз, ні до чого гарного не приведе. Ви бачите те, що відбувалося в Китаї. Тільки найжорсткіші заходи карантину фактично побороли епідемію», — говорив він іще 14 березня. А щодо вимушеного простою бізнесу підкреслював: «Я звертаюся до підприємців. Шановні друзі, прибутки усі з собою ми не заберемо». Нинішній же різкий перехід від жорсткої політики карантину до дочасного його послаблення обізнані із черкаським владним закуліссям експерти пов'язують із прийдешніми місцевими виборами у жовтні 2020-го.

Хай там як, але після таких «антикарантинних» проявів в Україні, охопленій ще й протестами фермерів, які з відчаю, що ніде збувати вирощене, перекривали траси і показово викидали на звалище городину та садовину, в Кабміні заявили про пом’якшення карантину.

А тим часом усіх непокоїть, коли карантин буде скасовано повністю. Як зазначають в уряді, це станеться лише тоді, коли в країні протягом 10 діб поспіль число виявлених заражень коронавірусом не зростатиме.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Щодня — по кількасот
Читати
Відкриваються для покупців
Читати
Пропонують прибрати пільгу
Читати
Безробіття зростає
Читати
Відновили імпорт із РФ
Читати
Навчання завершать дистанційно
Читати
Як одержати «карантинні» виплати
Читати
Загинули діти
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове