Архів
П’ятниця,
8 травня 2020 року

№ 34 (19782)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей

Усім смертям наперекір

Борис ДУЧЕНКО,

член Всеукраїнської громадської організації «Закінчимо війну».

ПРО незвичайну долю солдата Другої світової війни — жителя с. Діброви Чоповицького (нині Коростенського) району Житомирської області Тимофія Семеновича Клименка, 1923 р. н., дізнався, досліджуючи список загиблих і зниклих безвісти воїнів.

Вивчаючи фронтові документи, які стосувалися його бойового шляху, виявив, що в донесеннях штабу про безповоротні втрати особового складу 226-ї стрілецької дивізії, де Тимофій Клименко проходив службу, двічі зазначалося про його загибель. Так, у першому донесенні йшлося, що рядовий Т. С. Клименко загинув 11.02.1944-го у бою на території Славутського району Кам’янець-Подільської (нині Хмельницької) області і похований в селі Радошівка. У другому донесенні сказано, що командир відділення сержант Т. С. Клименко загинув у селі Ліски Станіславської (нині Івано-Франківської) області 13.07.1944-го. У «Книзі Па­м’яті України», том 5-й, ст. 297-ма, теж указано, що Тимофій Семенович Клименко загинув у бою 13.07.1944-го і похований у м. Ізяславі Кам’янець-Подільської області. Насправді ж він залишився живим і помер після війни вже у похилому віці.

Чому існувала така інформація і чи знав про неї сам Тимофій Семенович, не вдалося встановити, оскільки родичам нічого не було відомо. Але вони повідали, що 13.07.1944-го він не загинув, як зазначалось у документах, а потрапив у полон. Побував у таборах Польщі, Угорщини та Австрії і був визволений у травні 1945 року.

Бойовий шлях розпочав у грудні 1943-го розвідником 989-го стрілецького полку 226-ї стрілецької дивізії. З перших днів служби зарекомендував себе кмітливим і безстрашним воїном. Був нагороджений орденом Слави 3-го ступеня, медаллю «За відвагу».

Пам’ятаймо подвиги наших батьків, дідів, прадідів, бережімо пам’ять про полеглих.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове