Архів
П’ятниця,
8 травня 2020 року

№ 34 (19782)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей

Озерянська трагедія

Іван ГАРБАР.

с. Озеряни

Варвинського району

Чернігівської області.

НАШЕ село зазнало величезних утрат у Другу світову. Кожний другий його житель не повернувся додому з фронту (527 осіб), 47 односельців були замучені нацистським окупаційним режимом у тюрмах, розстріляні, 186 спалені живцем.

З перших днів окупації почались масові репресії. Неподалік урочища Борсуківщина фашисти розстрілювали партійно-господарський актив. Місце розправи вибрали навмисно близько до нашого села, щоб залякати людей, адже воно було найбільшим у районі і, на думку ворога, неблагонадійним. Дорогою до Озерян, на місці колишнього хутора Пологи, гітлерівці і поліцаї вкидали до зруйнованого колодязя напівживих людей. Серед них і юну Наталку Кононенко, яка мала зв’язок із партизанами і доглядала за пораненим бійцем. Згодом мій батько дістав тіло дівчини і поховав на кладовищі.

Коли ж партизани вбили німецького офіцера, зайди-нелюди просто озвіріли. Поліцаї верхи на конях гасали селом і скликали всіх на збори. Тих, хто намагався втекти, наздоганяли і завертали назад. Були, щоправда, серед німецьких служок і такі, що попереджали людей про небезпеку і казали ховатися, хто куди може. Зібравши всіх на подвір’ї Марії Колісник, загнали селян до хати, хліва та клуні, позакручували наглухо двері, облили бензином і підпалили. Щоб не було чути криків і стогонів невинних жертв, що гинули у вогні і душилися від диму, кати крутили грамофона і били в барабани. Тих, хто вистрибував із вікна, наздоганяла ворожа куля. Не врятувався жоден. Загинув і мій батько Микола Степанович Євдокимов, доля якого закинула в Україну з далекої Іркутської області. І мій хрещений батько Іван Петрович Кучеренко.

...Вони разом відбували строкову службу на території Білорусі. Перші ворожі бомби полетіли саме на них. З боями залишки особового складу фронтових підрозділів відступали до Пінських боліт, але ворожий десант перетнув їм шлях. Бійці виходили з оточення вже маленькими групами, покладаючись на допомогу місцевого населення. Миколу Євдокимова один сільський дідусь перевдяг у цивільний одяг. І тоді він вирішив іти в Україну, до батьків свого товариша Івана Кучеренка. Ті прийняли його мов рідного. А через три місяці повернувся додому і їхній син. Зустріч друзів була радісною, адже вони залишилися живими після такої страшної бійні. Микола Євдокимов знайшов своє кохання — дівчину Галю, що жила по сусідству. Працював конюхом, став господарем. 4 грудня 1942-го у них народився син, якого назвали на честь бойового побратима Іваном. Кучеренка ж Івана взяли за хрещеного батька.

А 19 березня 1943-го пішли мої батьки назавжди — і рідний, і хрещений. Пішли і Ваня Діденко, Федір Місько, дід Марко, інші сусіди. Зі мною, малим, мама, бабуся і тітка Шура ховалися на сусідському городі, в напівзруйнованому погребі. В ту яму, оброслу торішнім бур’яном, дісталися ще кілька молодиць із дітьми.

Звичайно, я не пам’ятаю того страшного дня, але добре знаю холодний і голодний 1947-й, тяжке дитинство, яке випало на мою та долю моїх ровесників — дітей війни. Бачив, як оплакували своїх синів сусіди, як тяжко жилося тітці Марині з трьома дітками-сиротами.

Озерянці завше спогадують загиблих у роки війни. Їхніми іменами названо вулиці: Наталії Кононенко, Братів Міськів, 19 Березня. В селі побудовано Меморіал слави, скульптурну композицію «Колодязь», стелу на місці розстрілу людей. Вічна пам’ять односельцям, які віддали своє життя за наше майбутнє!

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове