П’ятниця, 24 квітня 2020 року № 30 (19778)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19778/print.php?n=45290

  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Амарантове борошно

Оксана СКИТАЛІНСЬКА,

дієтолог.

РОСЛИНА амарант іще недостатньо відома в Україні. Але наші предки вирощували її, робили борошно, випікали хліб, а також використовували з лікувальною метою. На думку багатьох геронтологів, завдяки саме її вживанню довгожительство на Русі було нормою. Потужна лікувальна дія і системний вплив на весь організм людини зумовлені унікальною та багатою комбінацією достоїнств амаранту. Насіння рослини містить у собі до 20 відсотків високоякісних білків, що за цінністю, збалансованістю і засвоюваністю прирівнюються до білків материнського молока; вітаміни (А, В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9, С, Ј); мікроелементи (залізо, марганець, мідь, селен, цинк); макроелементи (калій, кальцій, магній, натрій, фосфор); успішно бореться з патогенними грибками і вірусами, зміцнює імунну та гормональну системи, стимулює і ефективно відновлює сили, запускає регенерацію шкіри і внутрішніх органів, очищує судини і весь організм від токсинів та шлаків, здійснює гепатопротекторну дію, посилює позитивний вплив багатьох методів лікування, має значний омолоджувальний ефект.

У давніх цивілізаціях аріїв, ацтеків, інків і майя амарант посідав центральне місце, мав багатоцільове призначення, його насіння накопичували як стратегічний запас. У культурах Китаю, Індії, Непалу і Пакистану його також використовували для харчування і з лікувальною метою. Сучасні вчені добре вивчили лікувальні властивості амаранту, з нього виготовляються ефективні ліки, в Україні виведено сучасні лікувальні сорти цієї рослини: Харківський-1 лікувальний, Ультра, Лєра та інші.

За високі лікувальні і харчові властивості Продовольча комісія при ООН оголосила амарант культурою XXI століття. Вітчизняний і закордонний досвід застосування продуктів цієї рослини свідчить, що вони є потужним засобом лікування і профілактики — м’яко діють на весь організм у цілому, відновлюють його захисні сили і нормалізують обмін речовин, що забезпечує довготермінові позитивні результати.

Сьогодні у більшості супермаркетів, у відділах здорового харчування, можна придбати амарантове борошно. Воно вигідно відрізняється від інших продуктів із високим умістом білка наявністю амінокислоти лізин у кількості, що забезпечує повне його засвоєння. В діабетиків амарант знижує рівень цукру в крові.

Амарантове борошно багате на жирні кислоти, з яких найбільшу цінність становлять так звані поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК). Три з них (лінолева, ліноленова і арахідонова) є незамінними, тобто вони не синтезуються в організмі і повинні надходити до нього з їжею. За складом жирних кислот (тригліцеридів) амарант належить до групи лінолевої кислоти (до 50 відсотків суми жирних кислот). Уміст найбільш біологічно активної омега-3-ліноленової кислоти досягає одного відсотка.

Амарантове борошно має вітамін Е, причому рідкісного токотріенольного різновиду, який за своєю біологічною активністю в 40-50 разів ефективніший від поширених токоферольних форм. Вітамін Е необхідний людині, надто в літньому віці, для нормалізації роботи серця, поліпшення холестеринового балансу і як антиоксидант для профілактики онкологічних захворювань. Він знижує рівень холестерину в крові, підвищує еластичність стінок судин, значно знижує ризик тромбоутворення.

Цей продукт рекомендується:

— вагітним, жінкам, що годують груддю, дітям, людям, що мають значні фізичні і нервові навантаження, ослабленим і людям із синдромом хронічної втоми як джерело високоякісного білка, вітамінів, мікро- та макроелементів. Його додають у високоякісне дитяче харчування. Дітям щоденно можна вживати борошно як окремий продукт і додавати в готові каші, супи та інші страви. Випічка з амарантовим борошном виграє не тільки за корисністю, а й за смаком і запахом, пухкіша і довше не черствіє;

— людям, що перенесли інсульт, інфаркт, травми і операції, для швидкого загоєння ран і якісного відновлення;

— при хворобах шлунково-кишкового тракту;

— для лікування хвороб серцево-судинної системи, атеросклерозу, стенокардії, підвищеного артеріального тиску, суглобів, запальних процесів сечостатевої системи у жінок і чоловіків, геморої, анемії, при авітамінозах, занепаді сил, діабеті, ожирінні, неврозах, різних захворюваннях шкіри, стоматиті, пародонтиті, пародонтозі;

— для виведення шлаків, токсинів, радіонуклідів і солей важких металів, омолоджує організм у цілому, має загальнозміцнювальну дію, укріплює імунну і гормональну системи, очищує судини, підвищує їх еластичність, нормалізує обмін речовин, покращує функції нирок і печінки, нормалізує показники сечі і крові.

Спосіб застосування і дози

Для лікування і профілактики застосовується амарантове борошно із сирого зерна амаранту та трохи підрум’яненого зерна. Останнє справляє сильнішу лікувальну дію, має горіховий смак і запах, що робить його дуже цікавим продуктом для вживання окремо і в складі багатьох рецептів приготування їжі.

Амарантове борошно приймати двічі-тричі на день за 10-20 хвилин до їди або під час вживання їжі. Дорослим — по столовій ложці (без гірки), дітям — по чайній, домішаним в їжу.