П’ятниця, 10 квітня 2020 року № 27 (19775)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19775/print.php?n=45185

  • Спорт

Олімпіаду не зупинити

Микола МОТОРНИЙ.

Токіо-2020. Відбіркові змагання на літні Олімпійські ігри в Токіо (Японія) перенесені через пандемію коронавірусу COVID-19 на 23 липня — 8 серпня 2021-го, завершаться не пізніше 29 червня 2021 року. Крайній термін подачі остаточних списків спортсменів для участі в Іграх — 5 липня 2021 року.

За словами представників МОК, оновлено терміни завершення кваліфікаційного періоду для спортсменів на Олімпійські ігри в Токіо, які відбудуться наступного літа. Це станеться 29 червня. А 5 липня 2021 року, за 18 днів до церемонії відкриття Ігор, національні олімпійські комітети повинні подати остаточні списки спортсменів, котрі візьмуть участь у змаганнях.

«Через спалах коронавірусу неможливо говорити про конкретні терміни і місця проведення окремих відбіркових турнірів, — ідеться в листі МОК національним олімпійським комітетам. — Ми прагнемо завершити попередній план їх проведення до середини квітня 2020 року, негайно повідомимо про результати виконаної роботи всім зацікавленим сторонам».

Найскладніша ситуація спостерігається у видах спорту, де для визначення володарів олімпійських ліцензій використовують світовий рейтинг. Наприклад — в дзюдо, бадмінтоні, важкій атлетиці та скейтбордингу. На думку МОК, федераціям необхідно знайти баланс між захистом інтересів атлетів, які були близькі до поїздки в Токіо в 2020 році, і відбором лідерів за підсумками наступного сезону.

Нині визначені володарі 57 відсотків ліцензій на Олімпійські ігри в Токіо. Всього в них візьмуть участь близько 11 тисяч спортсменів.

Футбол. Українська футбольна Прем’єр-ліга отримала чергового листа від дирекції з проведення змагань УЄФА. У ньому наголошується, що до 15 травня національним асоціаціям не рекомендується порушувати питання про дострокове завершення чемпіонатів. Інакше УЄФА не може гарантувати країнам участь в єврокубках на майбутній сезон. Дограти клубні змагання — пріоритетне завдання УЄФА. Додатково наводяться два варіанти розвитку подій.

Перший варіант. Сезон може поновитися 26 травня, а завершитися 29 липня. За такого розкладу передбачені 14 ігрових днів для чемпіонатів (в Україні треба провести лише дев’ять турів), а єврокубки дограватимуть, як зазвичай, паралельним курсом. Початок нового сезону-2020/2021 у такому разі планується 15 серпня.

Другий варіант. Догравати чемпіонати можуть розпочати 13 червня, а закінчать 2 серпня. І лише після цього відновляться нинішні розіграші Ліги чемпіонів і Ліги Європи, які фінішують до 27 серпня (не без того, що вирішальні поєдинки триватимуть у форматі фіналів чотирьох). Новий сезон тоді стартує 12 вересня — одразу після матчів збірних.

При обох розкладах «вікна» на ігри збірних у 2020 році вже позначені: 31 серпня — 8 вересня, 5-13 жовтня та 9-17 листопада. У кожному з цих періодів планується по два поєдинки Ліги націй і по одному контрольному матчу. До речі, всі футбольні рішення не можуть суперечити політиці держав із урегулювання питання нерозповсюдження коронавірусу.