П’ятниця, 10 квітня 2020 року № 27 (19775)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19775/print.php?n=45173

  • Неоголошена війна

Цинічне ставлення

Михайло ВЕДМІДЬ.

СИТУАЦІЯ у зоні проведення ООС залишається незмінною: час од часу противник відкриває вогонь у бік українських захисників, зокрема й із забороненого мінськими угодами важкого озброєння. На щастя, за інформацією пресслужби штабу Операції, останніми днями втрат серед бійців Об’єднаних сил не було — ні загиблих, ні поранених.

Натомість є постраждалі від вогню бойовиків серед цивільного населення прифронтових населених пунктів. У попередньому номері газети «СВ» повідомляли про зухвалий обстріл зі станкових протитанкових гранатометів житлового сектору селища Верхньоторецьке. Тоді, 4 квітня, внаслідок розриву гранати отримала осколкове поранення в ногу місцева мешканка. Постраждалу доправили до міської лікарні Торецька, де надали кваліфіковану медичну допомогу.

Через кілька днів, 7 квітня, ситуація повторилася майже один до одного. Близько 16.00 збройні формування Російської Федерації вкотре відкрили вогонь по околицях міста Мар’їнка. Внаслідок обстрілу з гранатомета місцева мешканка дістала осколкове поранення в ногу. «Жінку оперативно доправлено до міської лікарні м. Курахового і надано кваліфіковану медичну допомогу, стан її здоров’я задовільний, — поінформували в штабі ООС і підсумували: — Окупанти вчергове відкрито продемонстрували ігнорування мінських домовленостей і вкотре підтвердили своє цинічне ставлення до життя і здоров’я мирних мешканців».

Дісталося того дня й журналістам. Під час чергового обстрілу українських захисників неподалік Красногорівки противник застосував безпілотний літальний апарат, з якого скинув заряд ВОГ-17. Внаслідок атаки БПЛА був пошкоджений автомобіль знімальної групи одного з українських телеканалів. Граната розірвалася за кілька метрів від транспортного засобу, внаслідок чого осколки влучили в бокове скло і кузов автівки. У салоні в цей час перебували представники ЗМІ та пресофіцер одного з підрозділів ОС, яка здійснювала їх супровід. «Ніхто з журналістів і військовослужбовців не постраждав», — повідомили в штабі ООС.

Тим часом через не контрольовану Україною ділянку кордону триває постачання окупантів. Так, тільки протягом однієї години спостерігачі ОБСЄ в пункті пропуску біля Успенки (73 км на південний схід від Донецька) зафіксували, як із території РФ на окуповану частину Донеччини в’їхали майже півтора десятка вантажівок.