П’ятниця, 10 квітня 2020 року № 27 (19775)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19775/print.php?n=45171

  • Пандемія

Держава на самоізоляції

Олена КОЩЕНКО.

МИНАЄ вже тридцята доба від часу запровадження в країні карантину. Проте одні співвітчизники дотримуються обмежень, інші ними нехтують. Що нерідко вилазить боком. Так, днями у Малині на Житомирщині зафіксували спалах коронавірусу. З’ясувалося, напередодні додому з Польщі повернувся краянин. Відзначив повернення, влаштувавши для рідних і друзів застілля. А за тиждень восьмеро з них занедужали. Коронавірусна інфекція…

Сьогодні число хворих на COVID-19 в Україні наближається до двох тисяч, а рахунок летальних випадків закінчує шостий десяток. За статистикою МОЗ, серед померлих частка людей віком за 55 років становить 85%. Тож навряд чи можна назвати безпідставними обмеження, запроваджені для співвітчизників 60+. (Наскільки вони законні — то окрема розмова.) Тим паче що Україна наближається до піку розповсюдження інфекції, який прогнозується за тиждень. Очільник МОЗ Максим Степанов попередив, що тоді пацієнтів може бути стільки, що для надання допомоги не вистачить ні лікарів, ні медикаментів, ні місць у лікарнях. Поки що, мабуть, вистачає. Навіть на другому етапі медичної реформи, коли змінилися форма й обсяг фінансування закладів, що фактично означає закриття деяких. Зокрема й туберкульозних та психіатричних лікарень. А численні звернення медиків, які криком кричать про знищення системи охорони здоров’я, залишаються без уваги.

Між іншим, українські правоохоронці за вказівкою «згори» вже активно взялися штрафувати громадян за порушення карантинного режиму. Щоправда, суди відхиляють 90% таких позовів поліції...

Як відомо, Всесвітня організація охорони здоров’я порекомендувала Україні і після 24 квітня продовжити карантин. І він буде продовжений, дав виразно зрозуміти Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Водночас він наголосив: протягом усього квітня карантинні заходи не будуть послаблені, хіба що у перспективі.

Дата прогнозованого піку захворюваності в Україні збігається з періодом, коли, за опитуваннями, у більшості вимушено ізольованих громадян почнуть закінчуватися гроші. Таких приблизно 700 тисяч. Проте це «біла» статистика, реальна набагато більша. Що нам робити, коли на піку епідемії спорожніють кишені? В уряді мовчать. І за цим мовчанням проглядається відсутність у керівників країни стратегії її порятунку.